Lajčák dnes viedol medzirezortnú koordinačnú skupinu k brexitu
30 | 10 | 2019 I TASR

Pod vedením ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka sa dnes (30. októbra 2019) uskutočnilo 14. zasadnutie Medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit (MKS). Na akcii sa zúčastnil predseda vlády Peter Pellegrini, minister financií Ladislav Kamenický, štátny tajomník MZVaEZ SR František Ružička ako aj štátni tajomníci ďalších rezortov.


Tí spolu so sociálnymi partnermi, predstaviteľmi odborných a profesijných organizácií diskutovali o výsledkoch brexitových rokovaní a prijatých zmenách v texte dohody o vystúpení, o perspektívach ďalšieho vývoja vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú situáciu v Spojenom kráľovstve, ako aj o prípravách na brexit v podmienkach SR.

Minister Lajčák zosumarizoval výsledky ostatného kola rokovaní na úrovni hlavných vyjednávačov EÚ a Spojeného kráľovstva, ktoré tesne pred októbrovou Európskou radou prinieslo zblíženie pozícií v podobe dosiahnutého kompromisu najmä v otázke tzv. Írskeho protokolu a v texte deklarácie o rámci budúcich vzťahov. Zvyšné časti textu Dohody o vystúpení upravujúce práva občanov, finančné vyrovnanie a ďalšie otázky vystúpenia zostávajú nezmenené.

Návrh dohody bol predložený do schvaľovacieho procesu v EÚ do Európskeho parlamentu a v Spojenom kráľovstve do Dolnej komory britského parlamentu. Vzhľadom na aktuálny vnútropoliticky vývoj v Spojenom kráľovstve bude Európsky parlament o návrhu dohody hlasovať až po schválení britským parlamentom. Keďže v plánovanom termíne odchodu Spojeného kráľovstva k 31. októbru 2019 nebolo možné dokončiť všetky procesné kroky potrebné k nadobudnutiu platnosti dohody o vystúpení, na žiadosť britskej strany a po súhlase EÚ27 došlo k predĺženiu lehoty do 31. januára 2020.

Pokiaľ by došlo k skoršej ratifikácii dohody, členstvo Spojeného kráľovstva v EÚ skončí k skoršiemu dátumu. Ďalší postup závisí od vývoja v Spojenom kráľovstve, najmä po predčasných parlamentných voľbách vyhlásených na 12. decembra 2019.

Zástupcovia jednotlivých rezortov, sociálnych partnerov, predstavitelia odborných a záujmových združení a obcí sa dnes vzájomne informovali o aktuálnom stave príprav na brexit. "Vláda mala od samého začiatku eminentný záujem na dosiahnutí ochrany našich občanov a podnikateľov, ktorých sa odchod Spojeného kráľovstva z EÚ dotkne ako v prípade odchodu s dohodou, tak i bez nej, samozrejme v rozdielnej intenzite" zdôraznil M. Lajčák a zároveň ubezpečil, že "tento cieľ sa nám podarilo dosiahnuť, keďže vláda prijala všetky potrebné legislatívne aj nelegislatívne opatrenia. Teraz je už len na občanoch a podnikateľoch, aby sa včas oboznámili s prijatými opatreniami a postupovali podľa našich odporúčaní. MZVEZ SR a iné štátne orgány im budú poskytovať súčinnosť a poradenskú podporu."

Predstavitelia jednotlivých rezortov informovali taktiež o stave implementácie zákona č. 83/2019 Z. z. (tzv. lex brexit), ktorý je plne pripravený na implementáciu ako aj o plnení uznesenia vlády č. 42/2019 k príprave na odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. Ide o opatrenia týkajúce sa zabezpečenia administratívno-technických a personálnych kapacít v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti a sociálneho zabezpečenia, podporu podnikateľskému sektoru, ktorý má svoje obchodné aktivity naviazané na Spojené kráľovstvo, ako aj usmernenia pri postupoch o uznávaní a výkone súdnych rozhodnutí.

Je potrebné, aby sa občania na oboch stranách čo najskôr registrovali, keďže legálny pobyt je predpokladom zotrvania v krajine a podmienkou pre ďalšie nároky. Obavy a neistota o výsledku brexitu pretrvávajú aj v podnikateľskom sektore, prítomní zástupcovia podnikateľských subjektov ubezpečili o priebežných intenzívnych prípravách na nový spôsob obchodnej výmeny a administratívnych, logistických, regulačných, colných a daňových povinností a procedúr.