"Zabudnime na traumy z minulosti a riešme výzvy súčasnosti", vyhlásil Danko
24 | 10 | 2019 I TASR

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko sa vo štvrtok zúčastnil Európskej konferencie predsedov parlamentov členských krajín Rady Európy v Štrasburgu. Pri tejto príležitosti vystúpil v pléne aj s príhovorom v rámci diskusie o budúcnosti európskeho regiónu.


Šéf parlamentu Andrej Danko uskutočnil pracovnú cestu do Francúzskej republiky, na ktorej sa zúčastnil konferencie predsedov parlamentov 47 členských štátov Rady Európy a viacerých partnerských, pozorovateľských a susedných krajín. Počas pravidelného zasadnutia tohto európskeho fóra predseda NR SR vystúpil s prejavom na tému „Spoločný európsky domov: nasledujúcich 70 rokov.“ V ňom pripomenul významnosť tohto stretnutia aj z dôvodu 70. výročia založenia Rady Európy, zároveň však aj 30. výročia pádu železnej opony.

"Rada Európy vznikla na ruinách vojnou zničenej Európy. Jej základnými stavebnými kameňmi boli princípy rovnosti, bratstva, slobody a tiež úcta k ľudským, občianskym a národným právam. Na týchto princípoch vyrástla inštitúcia, ktorú rešpektujú všetky európske štáty. Dôkazom sú desiatky významných medzinárodných zmlúv a dohovorov," zdôraznil v úvode Andrej Danko.

Taktiež vyzdvihol významnosť organizácie, ktorá pokrýva územie od Lisabonu po Vladivostok. "Na tomto rozsiahlom území máme jedinečnú možnosť ukázať svetu, že sme schopní spolupracovať. Náš spoločný európsky projekt vieme vybudovať len tak, že budeme dodržiavať princípy právneho štátu, ľudské a občianske práva a budeme rešpektovať národnú svojbytnosť a kultúru. Len jednota v rôznosti nám zabezpečí želaný výsledok," podčiarkol predseda Národnej rady SR.

Zároveň vyzdvihol fakt, že po piatich rokoch sa rokovaní zúčastnila aj parlamentná delegácia z Ruskej federácie. Tá bola v roku 2014 zbavená hlasovacích práv v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. "Zabudnime na traumy z minulosti a riešme výzvy súčasnosti.“

Jednou z nich je aj apel na riešenie otázky digitálnej bezpečnosti. "Novou výzvou je zavádzanie umelej inteligencie do modernej spoločnosti. Myslím si, že súčasný právny a politický systém nestíha držať krok s bleskovým vedecko-technickým pokrokom. Musíme viac dbať na ochranu dát, na ochranu našich zraniteľných skupín vo virtuálnom, digitálnom priestore. Nehovorím o cenzúre, ale o zavedení pravidiel v online svete," skonštatoval šéf parlamentu Andrej Danko.