Holandská polícia zatkla 130 protestujúcich z hnutia Extinction Rebellion
12 | 10 | 2019 I TASR

Holandská polícia v sobotu oznámila, že zadržala 130 protestujúcich z environmentálneho hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu), ktorí zablokovali lokality v centre holandského hlavného mesta Amsterdam, aby pritiahli pozornosť na zmenu klímy. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.


Medzinárodné hnutie žiada vlády o okamžité opatrenia na odvrátenie najhorších škôd, ako ich načrtli vedci skúmajúci klímu, a organizuje dva týždne trvajúce prejavy občianskej neposlušnosti vo veľkých mestách po celom svete.

Demonštranti v Amsterdame priniesli čln, pomaľovaný heslami o klimatických zmenách, k slávnemu mostu "Blauwbrug" (Modrý most) pred mestskou radnicou.

Polícia vo vyhlásení uviedla, že sa rozhodla účastníkov protestu zatknúť, lebo demonštrácia nebola povolená a aktivisti blokovali premávku.

Celkový počet zatknutých protestujúcich v Holandsku prekročil 200.

Protesty environmentálneho hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) majú za cieľ donútiť vlády, aby znižovali uhlíkové emisie, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie, a aby odvrátili klimatickú krízu, ktorá podľa ich slov prinesie hladovanie a kolaps spoločností.

Erdogan tvrdí, že Turecko nezastaví operáciu v severnej Sýrii, a to aj napriek americkým „hrozbám“
Turecká armáda bude pokračovať vo svojej kampani proti kurdským militantom v severnej Sýrii, a to aj napriek „hrozbám“ zo strany USA a ich spojencov. Prehlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Čítať ďalej
12 | 10 | 2019 | Marek Molnár