USA schválili Ukrajine predaj striel spomínaných v telefonáte Trump-Zelenskyj
04 | 10 | 2019 I TASR

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov odsúhlasilo predaj protitankových striel Ukrajine, čo je záležitosť, o ktorej sa americký prezident Donald Trump rozprával v telefonáte s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Tlačová agentúra AFP to uviedla vo štvrtok s odvolaním sa na vládne zdroje.


Ide o telefonát, v ktorom Trump údajne žiadal, aby Ukrajina "vytiahla špinu" na jeho pravdepodobného súpera v prezidentských voľbách v roku 2020, politika Demokratickej strany Joea Bidena. Sťažnosť týkajúca sa tohto rozhovoru bola spúšťačom vyšetrovania Trumpa na pôde Kongresu, ktoré môže viesť k ústavnej žalobe proti nemu (tzv. impeachmentu).

Kongres, ktorý musí obchod schváliť, bol už informovaný o možnom predaji 150 kusov protitankového raketového kompletu Javelin a desiatich odpaľovacích zariadení v celkovej hodnote 39,2 milióna dolárov (35,7 milióna eur), uviedla vo svojom vyhlásení americká Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA).

"Tento navrhovaný obchod prispeje k podpore zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti Ukrajiny," vyhlásila DSCA.

Systém Javelin podľa agentúry "pomôže Ukrajine posilniť jej dlhodobé obranné spôsobilosti, ako aj schopnosť brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť" s tým, že Kyjev "nebude mať problém integrovať tento systém do svojich ozbrojených síl".

Kyjev a Washington sa domnievajú, že spomínané protitankové strely pomôžu Ukrajine vybudovať dlhodobú obrannú kapacitu. Spojené štáty tvrdia, že strely typu Javelin nemôžu byť efektívne využité na zabratie územia, Rusko však už v minulosti uviedlo, že ich dodanie len ďalej destabilizuje situáciu nabádaním k použitiu sily.