Chmelár: Z úcty ku Gottovi by mal byť aj na Slovensku štátny smútok
03 | 10 | 2019 I Magda Danková
Publicista Eduard Chmelár si myslí, že osobnosť takého formátu, akou bol Karel Gott by si zaslúžila uznanie za celoživotné dielo v podobe štátneho smútku. Podľa Chmelára si všestranná osobnosť akou zosnulý spevák bez všetkých pochýb bol, takúto poctu zaslúži. "Nebol len českým spevákom, nepatril len jednému národu," píše autor na sociálnej sieti.

"O fenomenálnom Karlovi Gottovi sa toho už veľa popísalo a ešte sa veľa popíše. Chcel by som preto povedať už len jednu vec. Česká vláda rozhodla v súvislosti s úmrtím veľkého umelca o štátnom smútku.

Perný týždeň Eduarda Chmelára. Od vína, cez politiku až k tajomnej blondínke
Zdá sa, že vysokoškolský učiteľ, historik, publicista, mierový aktivista, kandidát na prezidenta republiky a najnovšie aj predseda vznikajúceho hnutia Socialisti.sk a už aktívny politik je skutočne mužom mnohých talentov. Od tradičného zberu hrozna... Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Magda Danková


Myslím, že by sme sa mali pripojiť aj my. Karel Gott nebol len českým spevákom, nepatril len jednému národu, ovplyvnil životy niekoľkých generácií viac ako akýkoľvek politik. Všetci cítime, že s ním odišiel aj kus našich životov." Pokračuje.

"Obyčajne sa štátny smútok vyhlasuje pri príležitosti úmrtia prezidenta, premiéra alebo predsedu parlamentu. § 9a ods. 2 pís. a Zákona o štátnych symboloch však hovorí, že vláda Slovenskej republiky môže vyhlásiť štátny smútok aj vtedy, "ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby, ktorá mala mimoriadny vplyv na verejný život".

Verím, že so mnou budete súhlasiť, že všestranná osobnosť Karla Gotta a úprimné trúchlenie našich občanov si túto poctu zaslúžia. Snáď to niekto pošepne aj kompetentným." Myslí si Eduard Chmelár.