USA chce vytvoriť obchodnú dohodu s Indiou, aby vyvinuli tlak na Čínu
24 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Spojené štáty a India by mohli na konci tohto mesiaca podpísať obmedzenú obchodnú dohodu. Vedúci predstavitelia týchto dvoch krajín sa v nedeľu stretli na podujatí 'Howdy, Modi' v Houstone v Texase.


Podľa zdrojov by táto dohoda znížila niektoré clá na americké výrobky a obnovila preferenčné zaobchádzanie s indickým vývozom do Spojených štátov.

Dohoda medzi Washingtonom a Naí Dillí prichádza uprostred Trumpovej dlhodobej obchodnej vojny s Čínou. Očakáva sa, že americký prezident tento týždeň podpíše dohodu s japonským premiérom Shinzom Abem, ktorá zníži clá na japonské poľnohospodárske výrobky.

Trump požadoval lepšie obchodné podmienky od väčšiny z popredných obchodných partnerov USA, pričom obviňoval predchádzajúce dohody, že mali za výsledok stratu miliónov pracovných miest v Spojených štátoch.

Opakovane sa sťažoval na „neprijateľné“ vysoké colné sadzby Indie a označil krajinu za „kráľa“ taríf.

India v júni zvýšila clá na 28 amerických výrobkov po tom, čo Trumpova vláda zrušila osobitné obchodné privilégiá krajiny. Toto stiahnutie privilégií ovplyvnilo vývoz z Indie do Spojených štátov s hodnotou viac ako 5 miliárd dolárov.

India vyváža do USA predovšetkým drahokamy, farmaceutiká, stroje, minerálne palivá a vozidlá. Clá na americké vlašské orechy prudko stúpli na 120 percent, zatiaľ čo clá na cícer a niektoré druhy šošovice sa zvýšili na 70 percent.

Napriek zvýšeniu ciel obchod medzi oboma krajinami v minulom roku vzrástol a dosiahol obrat až 142,1 miliárd dolárov. Podľa oficiálnych štatistík USA, mala India obchodný zisk vo výške 24,2 miliárd dolárov.

Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko obviňujú Irán za útok na Saudskú Arábiu, aj keď nemajú dôkazy
Lídri Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka sa bez dôkazov pripojili k Spojeným štátom a obviňujú Irán z nedávneho útoku na saudské ropné zariadenia. Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | Marek Molnár