Ministerstvo spravodlivosti nebude reagovať na nepotvrdené informácie o Jankovskej a odmieta pokusy o svoju škandalizáciu a diskreditáciu
26 | 08 | 2019 I SITA

Ministerstvo spravodlivosti nebude reagovať na nepotvrdené informácie o štátnej tajomníčke rezortu Monike Jankovskej a odmieta pokusy o svoju škandalizáciu a diskreditáciu. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.


„Ministerstvo spravodlivosti SR si ctí prezumpciu neviny a plne dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. Preto bude naďalej pokračovať v realizácii opatrení na zvýšenie dôvery v spravodlivosť,“ priblížila Drobová.

Vyvodenie politickej alebo osobnej zodpovednosti a zotrvanie na pozícii je v súčasnosti podľa rezortu spravodlivosti na rozhodnutí štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, respektíve jej nominujúcej strany.

„V prípade, že príslušné orgány činné v trestnom konaní potvrdia akékoľvek väzby štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej s Marianom K., minister spravodlivosti Gábor Gál už v sobotu informoval, že podá okamžite návrh na jej odvolanie,“ dodala hovorkyňa rezortu.

AKTUALITA: Pellegrini nepriamo vyzval Jankovskú, aby zvážila svoje zotrvanie vo funkcii
Premiér Peter Pellegrini na dnešnom tlačovom vyhlásení nepriamo vyzval štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti za Smer Moniku Jankovskú, aby zvážila jej zotrvávanie vo funkcii. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom K. pomocou aplikácie Threema. Jankovská následne odcestovala na plánovanú dovolenku a zatiaľ nereagovala na otázky agentúry SITA, či odíde zo svojho postu.

Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

Minister spravodlivosti Gábor Gál minulý týždeň uviedol, že v prípade potvrdenia neoficiálnych informácií orgánmi činnými v trestnom konaní podá okamžitý návrh na odvolanie štátnej tajomníčky. K odchodu z tohto postu dnes Moniku Jankovskú vyzvala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.