O zmenkách nevedela ani bývalá finančná riaditeľka Markízy Radka Doehring
30 | 07 | 2019 I SITA

O zmenkách v hodnote desiatok miliónov eur nevedela v čase svojho pôsobenia v Markíze ani finančná riaditeľka Radka Doehring. Uviedla to dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.


"Dozvedela som sa o nich až z tlače," povedala s tým, že to bolo niekdy v roku 2016, pričom ona z Markízy odišla v roku 2011. Finančný záväzok v hodnote predmetných zmeniek by však podľa nej mal byť uvedený vo finančných výkazoch. V prípade, že si podľa nej niekto takúto úlohu nesplní, vnímala by to podľa vlastných slov "ako trestnoprávnu zodpovednosť".

Svoj vzťah k obžalovanému Pavlovi R. opísala Doehring ako "dobrý na pracovnej aj osobnej báze". Kauzu Gamatex Doehring podľa vlastných slov po roku 2000 vnímala ako vyriešenú. Sumu 80 miliónov korún, ktorá bola vyplatená za získanie majetku Markízy späť pritom považovala za primeranú.

Súd mal v tomto prípade dnes naplánovaný aj výsluch bývalej obchodnej partnerky Pavla R. Silvie Volzovej a podnikateľa Jána Kováčika. Obaja sa však v predstihu ospravedlnili.

Marian K. a Pavol R. čelia v kauze miliónových zmeniek obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa obžaloby Marian K. spolu s Pavlom R. a Štefanom A., ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch.

Stíhaní v kauze zmenky tvrdia, že rokovania k ich podpisu sprostredkoval Ernest Valko
Stíhaní muži v kauze miliónových zmeniek tvrdia, že rokovania, ktoré viedli k podpísaniu sporných dokumentov, sprostredkoval nebohý právnik Ernest Valko. Informoval o tom portál TV Markíza tvnoviny.sk. Prokurátor a Markíza ale zmenky a Valkovu... Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | SITA


Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Marian K. prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal Pavol R. ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia.

V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Pavol R. trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza. S návrhom vystaviť zmenky podľa neho prišiel advokát Ernest Valko, ktorý vtedy zastupoval spoločnosť Gamatex. Táto spoločnosť podľa Pavla R. získala majetok televízie, keďže jeho vtedajšia obchodná partnerka Silvia Volzová uznala neexistujúci dlh.

V tejto súvislosti hrozila podľa Pavla R. televízii strata licencie a riešením bolo odkúpenie Gamatexu. Časť sumy za spoločnosť sa podľa neho zaplatila v hotovosti a na ďalšie sumy boli vystavené zmenky. Markíza dlhodobo spochybňuje autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000.

Obžalovaný Marian K. požiadal ešte pred začiatkom procesu o pojednávanie v jeho neprítomnosti a zatiaľ sa na pojednávaniach v tejto kauze nezúčastňuje.

Lipšic spochybňuje zmenky aj pre údajných svedkov, ktorí sú roky mŕtvi
Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR