BIZNIS S PHM? Okrem Jána Sabola sa spomína aj aktér z kauzy Olejári. Nitky vedú až k 90. rokom
26 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Hospodárske noviny informujú o podnikateľoch okolo Jána Sabola, bývalého štátneho tajomníka na rezorte hospodárstva z čias prvej vlády Mikuláša Dzurindu.


Táto skupina podnikateľov sa do obchodu s pohonnými látkami dala tri roky dozadu novozaloženého veľkoobchodníka Solar 2009.

Minulý rok spojili s Jozefom Fabom, ktorý sa venuje biznisu s olejom, a od finančnej skupiny Slavia Capital prevzali zásobníky na skladovanie nafty v Trebišove.

Od Ukrajincov sa k tomu dokúpila veľkoobchodná spoločnosť s benzínom a naftou Petroltrans a teraz spoločne, no už ako firma Progress Trading, kupujú 12 čerpacích staníc spoločnosti Oktan.

Problém je v tom, že ju predáva ale schránková firma Grassmeadow Holdings z Britských Panenských ostrovov. "Za ňou sa ukrýva Kyjevčan Mykhaylo Olevskyi s 80-percentným podielom. Ani jedna zo strán prebiehajúcu transakciu pre HN nekomentovala. Na Slovensku sa však rodí významný hráč v biznise s ropnými produktmi, ktorý pod sebou nepriamo združí veľkoobchod, maloobchod, výrobu i skladovanie pohonných látok s kumulovanými ročnými tržbami vysoko presahujúcimi pol miliardy eur," píšu Hospodárske noviny.

AKTUALIZOVANÉ: Zsuzsová a spol. plánovali vraždy Lipšica a prokurátorov. Obvinené sú aj ďalšie dve osoby
Polícia vzniesla ďalšie obvinenie Alene Zs., Tomášovi Sz. a Zoltánovi A., ktorí sú obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Skupina okolo Jána Sabola zastrešená pod Envien Group navyše len Vo fabrikách Meroco a Enviral v Leopoldove sa ročne vyrobí približne 110-tisíc ton bionafty a 145-tisíc kubických metrov bioetanolu. HN-ky píšu, že za túto produkciu je zodpovedná práve skupina okolo Jána Sabola, ktorá je zastrešená pod Envien Group.

Bioetanol a bionafta sa používajú ako prímes do benzínu a nafty. Envien Group je najväčší výrobca biopalív v strednej Európe. Práve preto odkúpenie spomínaných čerpacích staníc od spoločnosti Oktan, ktorá vlani na tržbách vykázala 30,2 milióna eur, posudzuje Protimonopolný úrad.

"Progress Trading vlastní moderné zásobníky na ropu v Trebišove s kapacitou 14 500 kubických metrov. Ide o najväčšie súkromné sklady pohonných látok na Slovensku. Ich významným akcionárom je podnikateľ Jozef Fabo zo Spiša. V minulosti ho polícia podozrievala z účasti v megakauze známej ako „Olejári“. Šlo o podvody pri obchodovaní s naftou, ktorá bola kvôli nižšej sadzbe spotrebnej dane pôvodne deklarovaná ako ľahký vykurovací olej," píše sa ďalej v článku.

Podľa HN prišiel štát vďaka týmto podvodom o stovky miliónov eur na daniach. Po tom, čo Petroltrans prevzal štyri roky dozadu Oktanu, veľkoobchod s naftou, ostanú v aktívach firmy už iba sklady s colným režimom a vlečkou v Kežmarku.

ĎALŠIE PREPOJENIA POLÍCIE NA KŠEFTY? Šéf finančnej jednotky NAKA sa spája aj s Kaliňákom
Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár dnes na tlačovej konferencii obvinil riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka z prepojenia na podnikateľa, ktorý má byť obžalovaný kvôli daniam. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


O tieto pumpy bol pritom v poslednom čase obrovský záujem. Pred časom ich totiž chcela prevziať konkurenčná sieť púmp Benzinol Slovakia, ktorá patri Martinovi Čepeľovi.

"Keď firme kúpa z viacerých príčin nevyšla, skúšala si čerpacie stanice od Oktanu prenajať. Napokon padla i táto možnosť. Martin Čepel sa predvlani zviditeľnil ako cieľ policajnej razie pod krycím názvom Doktor. Do akcie sa koncom júna 2017 zapojilo 210 policajtov a kriminalistov, ktorí zasahovali v súvislosti s daňovými aktivitami Čepelových firiem," píšu ďalej HN-ky.

Benzinol prevádzkuje sieť 21 čerpacích staníc. Minoloročné tržby boli rekordné - 86 miliónov eur so ziskom vyše 670-tisíc eur.

Firma pritom tieto pumpy ani nevlastní. Sieť si väčšinou prenajíma od "spriaznených" firiem. "Až 16 púmp má na liste vlastníctva zapísaných spoločnosť Pozemné stavby SC a dve firma Blade Real Estates," informujú HN.

A tu sa odhaľuje ďalšie prepojenie.

"V oboch spomínaných spoločnostiach je polovičným spolumajiteľom Pavol Hojčka, ktorý za zvláštnych okolností úplne stratil vplyv a kontrolu vo vlastných firmách, a preto sa s Martinom Čepelom súdi. Benzinol plánovala pumpy Oktan kúpiť už v roku 2014, keď kežmarskú firmu ovládali ľudia spájaní s aktivitami podsvetia siahajúcimi ešte do divokých 90. rokov," uvádza sa ďalej v článku.

Trošková vybrala z Vadalovej firmy 540-tisíc eur, keď sa o ňu začali zaujímať daniari
Denník SME píše o tom, aké väzby mal Seat Aličauši, podnikateľ z Lučenca, na talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Po dlhom čase sa dokonca objavili aj nové informácie o bývalej štátnej radkyni Márii Troškovej. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Podľa informácií HN vtedy dohoda stroskotala kvôli vysokej cene, ktorá bola približne okolo dvadsiatich miliónov eur.

"Oktan napokon od kontroverznej podnikateľskej skupiny na čele s údajným bosom podsvetia pod Tatrami Ondrejom Žembom a jeho pravou rukou Milanom Kušmirekom alias Ježkom kúpili neznámi Ukrajinci stojaci za majiteľom veľkoobchodníka s pohonnými látkami Petroltrans – schránkovou firmou Grassmeadow Holdings," uzatvárajú HN-ky.

V závere článku autor upozornil na fakt, že Ján Kuciak vo svojom článku ešte z decembra 2017 upozornil na "čudnú spoluprácu medzi firmou Petroltrans a dcérou vtedajšieho druhého muža Finančnej správy Dušana Páteka v susednom Česku".

Pripájame článok k téme Hospodárskych novín z roku 2018:



MATOVIČ REAGUJE: Truban sa dnes správal ako "vychcaný politik, ktorý háji záujmy Našich ľudí"
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii, ktorú zvolal k téme "Michal Truban to dal na Procházku", reagoval na doobednú tlačovú konferenciu predsedu koalície strán Progresívne Slovensko a Spolu Michala Trubana. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | Peter Bachan