Počet osôb nemocensky poistených v Sociálnej poisťovni stúpa
24 | 07 | 2019 I SITA
Počet osôb, ktoré sú nemocensky poistené v Sociálnej poisťovni, rastie. Kým v máji minulého roka Sociálna poisťovňa vo svojom registri evidovala priemerne 2 milióny 630 tisíc nemocensky poistených osôb, v máji tohto roka ich už bolo takmer 2 milióny 726 tisíc. "Znamená to nárast o takmer stotisíc poistencov," informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.

Na dočasnú "péenku" pre chorobu alebo úraz v máji tohto roka nastúpilo 59,4 tisíca poistencov, teda len niečo vyše dve percentá nemocensky poistených ľudí. "V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka šlo o veľmi mierny nárast – v máji 2018 pribudlo 57 130 dočasne práceneschopných poistencov," uviedol hovorca poisťovne.

Na dočasnú práceneschopnosť pritom za prvých päť mesiacov tohto roka nastupovali najmä zamestnanci. Bolo ich celkovo 375 tisíc, čo bolo 93 percent zo všetkých osôb na "péenke".

Sociálna poisťovňa vyplatila 1,1 milióna dávok nemocenského poistenia
Sociálna poisťovňa vyplatila v 1. polroku 2019 z nemocenského poistenia 1.107.175 dávok v celkovej sume vyše 381 miliónov eur. Z mesačného pohľadu najvyšší počet nemocenských dávok poskytla poisťovňa občanom v marci, a to 214.381. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR


Za nimi s odstupom nasledovali samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorých bolo v januári až máji na "péenke" takmer 22,6 tisíca. Zvyšný počet tvorili dohodári a dobrovoľne nemocensky poistené osoby. "Priemerný čas trvania jednej dočasnej práceneschopnosti presiahol jeden mesiac – v období od januára do mája 2019 dosiahol 41,54 dňa," dodal Višváder.

Pracujúca osoba môže byť povinne nemocensky poistená ako zamestnanec, dohodár alebo SZČO. Prihlásiť sa na dobrovoľné nemocenské poistenie je možné len buď v balíku s dobrovoľným dôchodkovým poistením a dobrovoľným poistením v nezamestnanosti alebo s čisto dobrovoľným dôchodkovým poistením.

Záujemca o tieto dva balíky poistenia však nesmie byť zároveň povinne nemocensky poistený ako zamestnanec, dohodár alebo ako SZČO.

ŠOK: Žena si neprevzala dve poštové zásielky, sociálna poisťovňa ju prehlásila za mŕtvu
Banka oznámila mužovi, že jeho 82 ročnú mamu, s ktorou je denne v kontakte, považuje sociálna poisťovňa už takmer mesiac za nebohú. Zablokovali jej osobný účet aj dôchodok. Toto nedorozumenie malo údajne podľa sociálnej poisťovne vzniknúť preto,... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | Roman Suchý