ŠPORT: Američania v Tokiu ovládnu medailovú bilanciu, Slováci môžu získať štyri cenné kovy
23 | 07 | 2019 I SITA

Ak by sa konali olympijské hry v Tokiu v týchto dňoch, najúspešnejšou krajinou z hľadiska celkového počtu medailí aj cenných kovov so zlatým odleskom by boli Spojené štáty americké. Reprezentanti USA by podľa predpovede analytickej spoločnosti Gracenote Sports získali dovedna 126 medailí s bilanciou 51 - 34 - 41. Na druhom mieste by skončili Číňania s 81 medailistami (z toho 38 zlatých), tretí Japonci by stáli na stupňoch víťazov spolu 67-krát (29). Do elitnej desiatky by sa prebojovali aj Rusko (65 medailí), Veľká Británia, Austrália (po 43), Francúzsko (41), Nemecko (38), Holandsko (34) a Taliansko (32).


Rebríček medailovej bilancie krajín zostavil už piaty raz v histórií olympiád vedúci športových analýz v spoločnosti Gracenote Simon Gleave, ktorý v minulosti ukázal, že má správny odhad. Pred troma rokmi v Riu de Janeiro trafil v presnom poradí tri najlepšie krajiny, z najlepších desiatich mal správne až osem.

Vlani v Pjongčangu sa nepomýlil pri prvom až štvrtom mieste, do elitnej desiatky umiestnil správne sedem krajín. "Niekedy niektoré reprezentácie prekvapia svojimi výkonmi a niekedy zase sklamú. To sa však prostredníctvom nášho modelu nedá ovplyvniť. Je to jednoducho šport," uviedol.

ŠPORT: Federer sa presťahuje do Rapperswilu priamo k jazeru. Doma bude mať tenisový kurt aj školu pre deti
Tridsaťtisícové mestečko Rapperswil-Jona vo švajčiarskom kantóne St. Gallen dostane už o niekoľko mesiacov exkluzívneho obyvateľa, resp. obyvateľov. Budú nimi 20-násobný grandslamový šampión Roger Federer a jeho rodina. Najobľúbenejší tenista na... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA


V druhej desiatke medailovej bilancie podľa Gracenote Sports sa nachádzajú aj traja slovenskí susedia - Maďarsko (12. miesto a 27 medailí), Ukrajina (17. a 16) a Poľsko (19. a 14). Slovensko v poradí nefiguruje, ale portál olympicmedalsprediction.com ho eviduje. Podľa spomenutého webu získa krajina spod Tatier štyri cenné kovy v dvoch rôznych športoch.

V streľbe by mala Zuzana Rehák-Štefečeková vybojovať zlato v trape aj v tímovom trape, kde sa očakáva jej účasť po boku Erika Vargu. Skúsený rodák zo Šale získa vzhľadom na predikciu aj striebro v individuálnom trape. Medailu rovnakej hodnoty prisúdili taktiež Matejovi Tóthovi v chôdzi na 50 km.

Na základe prognózy olympicmedalspredictions.com bude Slovensko v medailovej bilancii krajín vo štvrtej desiatke poradia po boku Rumunska, Kazachstanu, Švajčiarska, Azerbajdžanu alebo Taiwanu. Pred troma rokmi v Brazílii získala slovenská výprava štyri cenné kovy s bilanciou 2-2-0.

Zlato si odniesli Matej Tóth (chôdza na 50 km) a Ladislav a Peter Škantárovci (vodný slalom, C2). Striebro pribudlo do zbierky Matejovi Beňušovi (vodný slalom, C1) a štvorkajaku rýchlostných kanoistov v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr, Denis Myšák a Tibor Linka. V ére samostatnosti je slovenská bilancia na letných edíciách olympijských hier 9 - 12 - 7.

ŠPORT: Vďaka majstrovstvám sveta dosiahlo Slovensko rekord v počte návštevníkov
Májové čísla cestovného ruchu na Slovensku lámali rekordy, zásluhu na tom mali najmä hokejové majstrovstvá sveta v Bratislave a Košiciach. Na Slovensko prišlo v máji 550-tisíc návštevníkov, ktorí tu strávili spolu takmer 1,5 miliónov... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA