AKTUALIZOVANÉ: Ministerka Kalavská zvažuje demisiu. Záleží od toho, či Fico odobrí reformu nemocníc
16 | 07 | 2019 I Peter Bachan, TASR

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa tak vyjadrila pred vstupom do centrály strany Smer na Súmračnej, kde ju čakali novinári.


Kalavská prišla na Súmračnú preto, aby som presvedčila predsedu strany Smer Roberta Fica o dôležitosti reformy nemocníc. Ten ju k tomu vyzval minulý týždeň. „Nerobím veci, ktoré by mali zostať v šuplíku,“ povedala Kalavská.

Pred novinármi povedala, že si verí. Keď ju Fico vyzval na vysvetľovanie "na koberčeku", odôvodnil to tým, že o reforme nemá potrebné informácie. Kalavská tvrdí, že ju už predstavila na Výbore NR SR pre zdravotníctvo, a teda „bol priestor zoznámiť sa s týmto materiálom“.

Belousovovú naštvala Pohoda: Je jednostranná politická akcia! Prečo do diskusii nepozvú aj oponentov?
Mestská poslankyňa mesta Čadca a bývalá poslankyňa Národnej rady Anna Belousovová si myslí, že by na Pohodu mali pozývať aj ich názorových oponentov, napríklad Zem&Vek. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Áno, zvážila by som to," reagovala na otázku novinárov, či by uvažovala aj o demisii. Fico vyzval Kalavskú na tlačovej konferencii minulý týždeň, aby vysvetlila najväčšiu reformu slovenského zdravotníctva.

Téma stratifikácie nemocníc spája názory koaličných aj opozičných strán. O nutnosti jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva hovoria ako vládne strany Most-Híd, SNS či Ministerstvo zdravotníctva SR na čele s Kalavskou, tak aj predstavitelia OĽaNO, SaS či nezaradení poslanci.

Fico však uviedol, že ak by existovalo riziko, že súčasťou stratifikácie môže byť aj rušenie nemocníc, tak si rozhodnutie vyžaduje politické posúdenie.

Reforma by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa nej nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti, kontrolovanú minimálnym počtom výkonov.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Rozhovor s predsedom odborov - často tu preplácajú len polovicu nadčasov! (2. diel)
Týždenník Plus 7 Dní popri reportáži priniesol aj rozhovor s predsedom Tradičných odborov JLR Františkom Gajdošom. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Zdravotné poisťovne nezazmluvnia výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá. Prípadné uvoľnené kapacity v nemocniciach potom využijú na ich vyššiu špecializáciu v rámci skupín výkonov, v ktorých je nemocnica dobrá, prípadne na následnú starostlivosť.

Projekt stratifikácie nemocníc bol inšpirovaný zahraničnými konceptmi, v rámci ktorých došlo k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. Podľa ministerstva by mala priniesť kvalitnejšiu a bezpečnejšiu starostlivosť pre pacienta, nižší počet opakovaných operácií a hospitalizácií či zlepšenie dostupnosti nemocníc.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Rozhovor s predsedom odborov - často tu preplácajú len polovicu nadčasov! (2. diel)
Týždenník Plus 7 Dní popri reportáži priniesol aj rozhovor s predsedom Tradičných odborov JLR Františkom Gajdošom. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan