Polícia zatkla Britku za to, že nútila muža upratovať. Domáce násilie je páchané aj na mužoch
30 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič
Bizarný prípad malej domácej nezhody takmer vyústil dú súdneho pojednávania. Päťdesiatosemročná Valéria Sandersová bola odvedená zo svojho domu v putách a zatvorená na sedemnásť hodín do cely, pretože svojho manžela nútila k domácim prácam, hlavne však k vysáváaniu.

Prípad sa odohral ešte minulý rok v apríli, ale informácie o prípade boli zverejnené až tento týždeň, kedy sa mala Valéria Sandersová z mestečka Catterick (Severný Yorkshire - Veľká Británia) kvôli obvineniu z „donucovacieho a manipulatívneho chovania“ postaviť pred súd. Tesne pred pojednávaním bol však prípad odročený. Informoval o tom deník The Sun.

Manželia Valéria a Michael Sandersovi sa poznali v roku 2012 cez internetovú zoznamku a o dva roky neskôr sa vzali. Čoskoro sa však začali objavovať prvé nezhody. Valéria vyčítala Michaelovi, ktorý získal prácu ako manažér fitness centra, že sa stará len o svoje telo a auto. Michael zas nemohol vystáť, že jeho manželka venuje viace lásky jej dvom psom než jemu.



Bezpečnostní složky boli do manželskej krízy zapojené vlani v apríli, keď Michaela v jeho novom zamestnaní navštívili úradníci z Úradu práce a všimli si, že je viditelne zachmúrený a skleslý. Keď sa ho pýtali na dôvod, Michael im vysvetlil, že jeho žena ho núti neustále doma upratovať a sťažuje si, že trávi príliš času v posilovni a umývaním svojho auta.



Pracovníci centra si to však vyložili ako donucovacie a manipulatívne chovanie. To je totiž od roku 2015 vo Veľkej Británii hodnotené ako trestný čin a toto nariadenie vzniklo predovšetkým na ochranu obetí domáceho násilia. Úradníci informovali políciu a tá si pre Valériu Sandersovú naozaj prišla.

„Bolo to hrozné, nikdy predtým som nemala žiadne opletačky s políciou, cítila som sa ako kriminálnik,“ popísala Valéria chvíle, keď k ich domu prišli dve policejné autá a štyria policajti ku odviedli v putách. Následne žena strávila sedemnásť hodín v cele a bola obvinená z vyššie uvádzaného trestného činu. „Vzali mi kľúče od domu, musela som prespávať u matky svojej kamarátky,“ dodala Valéria.

Od začiatku však Valéria popierala, že by sa dopustila donucovania a manipulatívneho chovania. „Nechávala som mu odkazy, aby povysával a vyčistil terasu. On však miesto toho strávil štyri hodiny leštením svojho auta, takže som si samozrejme sťažovala,“ uviedla Valéria. Žene rovnako vadila Michaelova posadnutosť posilovaním, ktorá viedla k tomu, že jedol šesť jedál denne rozmixovaných v mixéri a kvôli hormonálnym programom začal brať viagru.

Michael Sanders
Michael Sanders


Michael má na vec pochopiteľne iný názor. „Nie som si istý, či by to malo ísť až k súdu. Nebolo to moje rozhodnutie. Ona však rozhodne manipulatívna je. Stále sa po mne vozila,“ uviedol Michael.

Valéria Sandersová
Valéria Sandersová


Súd nakoniec dospel k rozhodnutiu akceptovať prehlásenie Valérie o nevine ešte skôr, ako sa zišla porota, výmenou za dvojročný zákaz priblíženia sa. Keďže sa však Sandersovci rozvádzajú, nikomu z nich to asi vadiť nebude. „Sedemnásť hodín v cele zničilo moju lásku k nemu. Je to nesmierna úľava, že je konečně po všetkom,“ uviedla Valéria.