Primátor Nitry vstupuje do vysokej politiky. Namiesto Progresívcov si zvolil Kisku
17 | 06 | 2019 I Roman Suchý


Ako sa o tom už dlhšiu dobu šepkalo, primátor Nitry Marek Hattas oznámil vstup do strany Za ľudí, ktorú zakladá exprezident Andrej Kiska.






V rozhovore pre Denník N to povedal na rovinu. "Zmenu treba dotiahnuť aj na národnej úrovni. Svoj vstup do veľkej politiky beriem zodpovedne, povedal Hattas sebavedomo.


"Rozhodol som sa, že sa jasne prihlásim k zmene, poviem: „toto je líder a strana, ktorá mi vyhovuje“ a chcem byť súčasťou protiváhy tomu, čo sa tu chystá," ozrejmuje primátor Nitry.


Bojí sa možného nástupu populistov. Hovorí ,že "netreba zaspať na vavrínoch".


Jana TELEKI: Dlhých 17 rokov nezákonného konania, marenia spravodlivosti na súde a prokuratúre v Nitre
Hoci od dopravnej nehody v roku 2002, pri ktorej zahynuli rodičia dvoch maloletých detí a zranila sa dcéra známeho advokáta, uplynulo viac ako sedemnásť rokov, vinník dopravnej nehody doposiaľ nebol odsúdený. Nezákonnosti, ktorými orgány činné v... Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Jana TELEKI

Ku Kiskovej strane sa nedostal cez videovýzvu, bývalý prezident sa mu ozval sám na začiatku apríla. Prezradil tiež, že "už predtým som mal ponuky aj od iných strán".


"Andrej Kiska spája konzervatívcov aj liberálov, vďaka nadhľadu, ktorý získal v prezidentskej funkcii, má široký záber, aký tu nemá žiadny iný politik. Od jeho osobnosti sa odvíja aj podoba novej strany. Pôjde o centristickú stranu," prezradil Hattas informácie zo zákulisia. Tiež sa rád prirovnáva k Jurajovi Šeligovi, ktorý organizoval protesty Za slušné Slovensko.


Prezradil aj jeho osobné názory na niektoré politické témy. Je za rovnú daň, PET fľaše by "najradšej úplne zakázal", ale súhlasí aj so zálohovaním. Nevylúčil ani podporu registrovaných partnerstiev.

Vyjadril sa aj k volebnému systému, ktorý navrhol Andrej Kiska. "Model Andreja Kisku sa mi páči, podľa mňa nie je vôbec taký radikálny, ako napríklad návrhy Richarda Rybníčka. Návrh Andreja Kisku považujem za oveľa umiernenejší."


Prezradil, že dostal ponuku od Progresívcov, no v konečnom dôsledku si zvolil Kiskovu stranu. "Andrej Kiska je pre mňa jasnejší líder s jasnejším pohľadom na svet, na ktorom oceňujem, že oslovuje aj konzervatívnejšieho voliča. Zdá sa mi, že je oveľa ďalej ako Progresívne Slovensko".


Takmer progresívny príbeh Hattasa v Nitre: Agresívnu kampaň postavil na programe svojich súperov
Agresívnu kampaň postavil Hattas na osočovaní a klamstvách. Jeho výroky v predvolebnej kampani k problematike mesta, ktoré boli zmesou nezmyslov a nepodložených tvrdení, odzrkadľovali jeho nekompetentnosť. Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Jana TELEKI

Podľa neho oslovuje Kiska iných voličov, než PS a Spolu. " Osobne by som považoval za správne, aby sme išli do volieb samostatne. Spoluprácu si viem predstaviť po voľbách, no momentálne mi dáva oveľa väčší zmysel ísť do volieb samostatne."


Ak by sa stal poslancom Národnej rady, poprel, že by sa vzdal svojho mandátu primátora.


"Chcem byť dobrým primátorom Nitry, ktorý bude na čele mesta minimálne dve volebné obdobia. Osem rokov je taký základ, aby sa zmeny mohli nielen naštartovať, ale aj dokončiť. Čo sa týka tej veľkej politiky, najpravdepodobnejšie to vidím tak, že by som kandidoval na post poslanca parlamentu, ale platí, že sa chcem čo najviac držať Nitry," povedal Hattas.


Hattas bude bude podľa jeho slov v "jadre novej strany", bližšie informácie sa prezradia na dnešnej tlačovej konferencii.



Jana Teleki: Vzťah k zákonom Hattas v Nitre nikdy nemal. Hidepark je registrovaný ako čierna stavba
Keď som 20.5.2019 publikovala komentár k primátorovi Hattasovi, nepredpokladala som búrlivú diskusiu, ktorú text vyvolá. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Jana TELEKI