Video, ktoré vám zlomí srdce: Smútočný sprievod slonov! Mŕtvemu mláďaťu trúbili na rozlúčku
09 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Slony sa spolu s veľrybami a krkavcovitými vtákmi zaraďujú po ľuďoch k najinteligentnejším bytostiam. Vyznačujú sa zložitým sociálnym životom a dokonca majú aj umelecké vlohy. Na rozdiel od väčšiny zvierat prežívajú silné emócie a vedia dať veľmi jasne najavo ako radosť, tak i hlboký smútok. Navzájom ich drží silné puto.


Svet smúti nad dojemným videom, ktoré zachytil pracovník indického prírodného parku Parvín Kaswan. V krátkom videu nesie slonica pomocou chobotu uhynuté mláďa cez cestu. Potom ho položí na zem a čaká na ostatných. Medzitým trúchlivo prešľapuje a je vidieť, že keby mohla plakať, tak má na krajíčku. Chobotom sa mlčky rýpe v zemi, zatiaľ čo k nej pomaly prichádza jej družka, aby ju utešila, čoskoro sa ale tiež neudrží a začne mŕtvolku objímať.

Medzitým dorazia ostatné samice s mláďatami, ktoré telíčko obklopia a počkajú na smútiaciu mamičku až do chvíle, kedy mláďa opäť zdvihne a dá im najavo, že môžu pokračovať ďalej. Podobné správanie je pre slony typické. Často so svojimi kamarátmi a príbuznými zostanú aj dlho po ich smrti, kedy už zo zosnulého tela zostávajú v podstate len kosti. Stádo okolo tela obchádza, spí a túli sa k nemu celé dni a tým mu vzdáva úctu. Výnimkou nie sú ani pohreby.

HISTORICKÉ OKIENKO: Pred sto rokmi obsadili maďarskí boľševici viaceré mestá na Slovensku
V júni 1919 sa Československá republika ocitla v najvážnejšej kríze od svojho vzniku. Útok Maďarskej republiky rád, snažiacej sa o obnovu veľkého Uhorska, priniesol obsadenie viacerých slovenských miest, vrátane Košíc. Situáciu v strednej Európe... Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | TASR


Ľudia často krát rôzne zložitejšie vzorce správania považujú za rýdzo ľudské, ale video nám jasne ukazuje, že skutočnú materinskú lásku a bolesť zo straty najbližšieho necítime zďaleka len my, ale aj ďalšie tvory, s ktorými zdieľame svet.