Trump dnes "testoval" špeciálne vzťahy medzi USA a UK. Na svojom Twitteri naozaj perlil
03 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi sa podarilo nahnevať niekoľko vysoko postavených britských osobností ešte skôr, ako sa v Londýne stretol s kráľovnou.


Počas svojej trojdňovej návštevy Spojeného kráľovstva si americký prezident “doprial” niekoľko veľmi hanlivých a protivných tweetov cez svojich obľúbený komunikačný kanál Twitter. Poznámkami o svojich britských spojencoch len tak perlil. Uraziť stihol hneď niekoľko vplyvných Britov - od Sadika Khana, Jeremyho Corbyna až po „škaredú“ Meghan Marklehovú.


Minútu pred pristátím na londýnskom letisku Stansted, v pondelok ráno, si Trump našiel čas na vydanie niekoľkých ostrých slov na adresu londýnskeho starostu Sadiqa Khana, ktorého označil za “natvrdlého zúfalca”, pričom si uťahoval ešte aj z jeho nízkeho vzrastu.


Je to natvrdlý zúfalec, ktorý by sa mal zamerať na kriminalitu v Londýne a nie na mňa. Khan mi veľmi pripomína nášho veľmi hlúpeho a nekompetentného starostu New Yorku, De Blasia, ktorý je rovnako natvrdlý, ale on iba do polovice svojej výšky!"


Hovorca starostu Londýna reagoval na Trumpové vyjadrenia - označil ho za „široko- ďaleko najstrašnejší príklad rastúcej hrozby na celom svete“.


Spor medzi obomi “rivalmi” vznikol už pred dvoma rokmi. Khan Trumpa prirovnal k „fašistovi 20. storočia“ a trval na tom, že pre neho nesmie byť pripravený červený koberec.


Trump v nedávnom rozhovore pre Sunday Times povedal, že bývalý minister zahraničných vecí Boris Johnson by mal byť ďalším britským premiérom a nazval ho „výborným“.


Intervencia rozhnevala britských zákonodarcov z celého politického spektra. Jeremy Corbyn označil Trumpove poznámky za „úplne neprijateľné zasahovanie do demokracie našej krajiny“.


Trump povzbudil konzervatívnu vládu a odporučil jej, aby využila vodcu strany Brexit, Nigela Faragea, v rokovaniach o Brexite. K nevydarenému Brexitu, ktorý v týchto dňoch sprevádza Veľkú Britániu, dodal, že by krajina nemala zaplatiť za rozvod s EÚ 39 miliónov Libier, ale mali by radšej odísť bez dohody.


Bývalý minister zahraničia Malcolm Rifkind označil Trumpa za „narcistického a egocentrického“, pričom trval na tom, že je „bezprecedentné“, aby sa k týmto záležitostiam vyjadroval prezident Spojených štátov.





rozhovore pre denník Sun sa bývalá americká herečka a nová vojvodkyňa zo Sussexu, Meghan Markleová, pýtala na adresu Donalda Trumpa, že ak by sa "presťahoval do Kanady," či si myslí, že by bol zvolený aj tam.


Médiá tvrdia, že sa na jej adresu vyjadril slovami: "Nevedel som, čo mám na to povedať? Nevedel som, že je taká škaredá." Následne sa však z týchto slov musel vyviniť. Samozrejme, opäť na svojom Twiteri.


Trump s manželkou Melaniou zamierili podvečer do Buckinghamského paláca, kde na ich počesť kráľovná usporiadala štátny banket. V utorok bude prezident viesť rozhovory s premiérkou Theresou Mayovou, aby v stredu v Portsmouthe ukončil svoju cestu s ďalšími svetovými lídrami pri príležitosti výročia vylodenia v Normandii (D-Day).