Čína odmieta hrozbu amerických sankcií za prijatie tankeru s iránskou ropou v Hongkongu
30 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Peking odmietol výzvu USA, aby nevpustil do Hongkongu tanker naložený iránskou ropou. Washington  podľa Číny neprimerane zasahuje „predĺženou rukou zákona“, do energetických vzťahov medzi oboma vládami.


"Čína jednoznačne odmieta zasahovanie takzvanej predĺženej ruky zákona," povedal, pre South China Morning Post, hovorca ministerstva zahraničia Lu Kchang. Reakcia Pekingu nasledovala po predchádzajúcom varovaní zo strany Washingtonu. Ten varoval Hongkong, že by mohol čeliť sankciám, ak by umožnil plavidlu Pacific Bravo v jeho prístave vyložiť náklad s iránskou ropou, pretože by sa tým obchádzali sankcie USA na vývoz iránskej ropy.


Čínske ministerstvo zopakovalo, že za „normálnym“ iránskym predajom ropy do iných krajín nevidí nič zlé a vyzvalo Washington, aby tieto dohody rešpektoval.


"Bežné energetické vzťahy medzi Iránom a medzinárodným spoločenstvom, vrátane Číny, ktoré je v rámci medzinárodných právnych predpisov, sú primerané, zákonné a mali by byť rešpektované a chránené." reagoval na vzniknutú situáciu Peking.


Čína tvrdí, že Hongkong „striktne“ dodržiava sankcie Bezpečnostnej rady OSN, pričom konštatuje, že sankcie USA voči iránskej rope sú „mimo rozsahu“ sankcií uplatňovaných Hongkongom.


Hongkonské námorné oddelenie uviedlo, že nateraz nemá „žiadne informácie“, ktoré by čo i len naznačovali, že by loď Pacific Bravo, ktorá je vo vlastníctve čínskej banky Kulun, už vstúpila do vôd Hong Kongu alebo cez ne preplávala. Údaje o sledovaní polohy lodí ukázali, že plavidlo bolo naposledy spozorované pri pobreží Srí Lanky a očakáva sa, že do Indonézie vpláva až v pondelok.


Najnovšia prestrelka medzi Pekingom a Washingtonom prichádza v čase narastajúceho antagonizmu medzi USA a jeho súpermi na východe Ázie. Okrem masívnej obchodnej vojny s Pekingom, Trumpova administratíva pokračuje aj naďalej vo svojej snahe absolútne zadusiť iránsky vývoz ropy, odmietnutím rozšíriť aj naďalej výnimky na veľké dovážajúce krajiny ako sú Čína, Južná Kórea a India. Od 2. mája 2019 všetci kupujúci, ktorí aj naďalej dovážajú iránsku ropu, riskujú hnev a sankcie USA.


AKTUÁLNE: USA chcú ekonomicky destabilizovať Irán. Tlačia do toho aj celý svet.
22 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič