Putin sa zúčastnil zahájenia výroby dvoch fregát v lodenici “Severnaja verf”
24 | 04 | 2019 I Zuzana Perželová

Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil slávnostného ceremoniálu pri príležitosti osadenia pamätných tabúľ súvisiacich s výrobou dvoch sériových fregát projektu 22350 v lodiarskom závode "Severnaja verf" v Petrohrade. Informuje TASS.  Lodenica “Severnaja verf” (prvý názov – “Putilovskaja”) bola založená 14. novembra 1912 a je jedným z popredných podnikov obranného priemyslu v krajine. 


Fregaty projektu 22350 sú vyvinuté v Severnej projektovo-konštrukčnej kancelárii a sú určené na bojové operácie v ďalekej námornej zóne. Prvá z lodí bola pomenovaná na počesť admirála N. Ameľka, druhá na počesť admirála V. Čičagova.


Prezident RF osadil prvú pamätnú tabuľu fregaty „Admirál Ameľko“. Vicepremiér Jurij Borisov, minister obrany Sergej Šojgu a minister priemyslu a obchodu Denis Manturov sa zúčastnili osadenia druhej pamätnej tabule fregaty „Admirál Čičagov“.


Admirál Nikolaj Ameľko významne prispel k rozvoju vojensko-námornej flotily a počas Veľkej vlasteneckej vojny sa aktívne podieľal na obrane Leningradu. Admirál Vasilij Čičagov (1726-1809) bol ruský námorný veliteľ a polárnik. Počas vojny so Švédskom, velil flotile a dosiahol víťazstvá v bitkách pri ostrove Öland , Revel a Vyborg.


Bezprostredne po osadení pamätných tabúľ došlo v lodenici aj k spojeniu trupových častí korvety „Merkúr“ projektu 20386. Korveta bola pomenovaná po ruskej lodi Merkúr, ktorá v máji 1829 počas rusko-tureckej vojny vyhrala v nerovnom boji s dvoma bitevnými loďami.


Projekt 20386 bol vypracovaný Centrálnou námornou konštrukčnou kanceláriou “Almaz”.  "Merkúr" je vedúcou loďou tohto projektu. Korveta je určená pre bojové operácie a k ochrane námorných objektov.