Prvý ukrajinský prezident L. Kravčuk vyzval V. Zelenského, aby zrušil blokádu Krymu
23 | 04 | 2019 I Zuzana Perželová

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk odporučil Vladimírovi Zelenskému, víťazovi prezidentských volieb, aby zmenil štátnu politiku vo vzťahu ku Krymu.


V rozhovore pre RIA Novosti politik poznamenal, že Kyjev len sotva uzná polostrov Krym za súčasť Ruska. Podľa jeho slov je potrebné uregulovať "ľudské" vzťahy s obyvateľmi Krymu a odstrániť všetky blokády. Otázky súvisiace s dodávkami vody a elektrickej energie by sa mali podľa exprezidenta riešiť civilizovaných spôsobom, trhovými cenami.


Dodal, že len rozvíjaním a prehlbovaním vzťahov medzi Ukrajinou a Krymom bude postupne možné dospieť k „správnym záverom“.


Krym sa prinavrátil k Rusku po referende, ktoré sa konalo v roku 2014, v ktorom 96,77% voličov republiky a 95,6% obyvateľov Sevastopoľu bolo za znovuzjednotenie. Moskva opakovane uviedla, že obyvatelia polostrova demokratickým spôsobom, v súlade s medzinárodným právom a Chartou OSN, rozhodli v prospech Ruska. 


Vladimír Putin opakovane zdôrazňoval, že otázka Krymu je „definitívne uzavretá“.


Krym bol pred znovuzjednotením s Ruskom z 85% závislí od sladkej a pitnej vody a 90% od elektrickej energie z Ukrajiny. Po referende v roku 2014 Kyjev zorganizoval blokádu polostrova, zastavil zásobovanie vodou a stopol obyvateľom Krymu dodávky elektriny. Teraz je v regióne vybudovaná sieť tepelných elektrární najmä Balaklavská a Tavričeská, ktoré sú v plnej prevádzke. Problém so zásobovaním vodou bol vyriešený vyvrtaním nových artézskych vrtov, taktiež odklonením vody z rieky Bijuk-Karasu kanálom na východ Krymu. Južné a centrálne oblasti sú zásobované vodou z prírodných nádrží.


NaUkrajinesa 21. aprílaskončilodruhé koloprezidentskýchvolieb. O post hlavy štátu sa uchádzal Peter Porošenko a Vladimír Zelenský. Z údajov Ústrednej volebnej komisie sa po spracovaní 99% protokolov zaslaných volebnými komisiami jasným lídrom stal V. Zelenský, svoj hlas mu odovzdalo 73,21% voličov. P. Porošenko získal 24,46%. Výsledky volieb boli pre Kyjev bezprecedentné: po prvýkrát v histórii krajiny podporilo kandidáta na post prezidenta viac ako 70% voličov.