Rusko reagovalo na nové sankcie Ukrajiny
19 | 04 | 2019 I Zuzana Perželová
Moskva prijala odvetné opatrenia v súvislosti s konaním kabinetu ministrov Ukrajiny, ktorý rozšíril zoznam tovarov, ktoré je zakázané dovážať z Ruska.


„Sme donútení hájiť naše záujmy. Na túto tému som podpísal vládne nariadenie,“ oznámill  premiér  Dmitrij Medvedev na zasadnutí vlády Ruskej federácie.


Od 1. júna bude Rusko dodávať Ukrajine uhlie, ropu a ropné produkty len s osobitnými  povoleniami. Okrem toho, Moskva zakazuje dovoz ukrajinskej produkcie z oblasti strojárstva, ľahkého priemyslu a kovoobrábania.


Medvedev pripomenul, že za posledný rok Ukrajina dodala takýchto tovarov v hodnote 250 miliónov dolárov. Minulý týždeň ukrajinská vláda rozšírila sankcie proti Rusku.   Zoznam zakázaných tovarov určených na dovoz do krajiny doposiaľ zahŕňal 43 komoditných položiek a teraz sa rozšíril o ďalších 70, medzi ktorými sú už aj kukuričný škrob, glukóza či maltodextrínový sirup. Predchádzajúci zoznam tovarov zahŕňal napr. zaváracie poháre, fľaše pre  potravinové výrobky a inú produkciu.


Podľa posledných údajov ruskej Federálnej colnej správy dosiahol obrat medzi oboma krajinami v januári až februári 2019 hodnotu 2,007 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný pokles o 2,1%. Z tejto sumy tvorí 1,292 miliardy dolárov (nárast o 1,9%) - export na Ukrajinu, 15,1 milióna dolárov (pokles o 8,5%) - import.

Analytici považujú jednanie Ukrajiny za “smiešne” a pripisujú ich chaotickej prezidentskej kampani Petra Porošenka.


Ruský Kabinet ministrov prijal tento sankčný dokument proti Ukrajine bez akejkoľvek diskusie.