VŠETKO NAOKOLO SA TRIASLO! Rusko použilo na Ukrajine bombu so ZEMETRASNÝM EFEKTOM (FOTO)
06 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Ruské letecké a kozmické sily použili proti ukrajinským ozbrojeným silám supervýkonnú vysoko výbušnú bombu so zemetrasným účinkom. Ukrajina tvrdí, že Rusko použilo takéto zbrane po prvý raz.

Ruské vzdušné sily (VKS) zaútočili na vojenské zariadenie ukrajinských ozbrojených síl (AFU) v Charkovskej oblasti vysoko výbušnou bombou. Informovala o tom charkovská polícia.

Je známe, že zásah zasiahol muničný sklad ukrajinských ozbrojených síl v obci Monachinovka v Kupjanskom okrese. Z lietadla bola zhodená bomba s hmotnosťou jeden a pol tony.

Ukrajina tvrdí, že Rusko použilo takéto zbrane po prvý raz

Publikácia Strana.ua zdôraznila, že na cieľ bola zhodená vysoko výbušná bomba FAB-1500 s univerzálnym plánovacím a korekčným modulom (UMPC), ktorý mení voľne padajúcu muníciu na kĺzajúcu. Bomba „efektu zemetrasenia“ nesie 670 kilogramov výbušnín.

Foto: Vitalij Timkiv / RIA Novosti

Šéf charkovského vyšetrovacieho oddelenia Sergej Bolvinov opísal moment útoku. Zásah na vojenský sklad by sa podľa neho naozaj dal prirovnať k zemetraseniu. Naznačil, že to bolo prvýkrát, čo Rusko použilo takéto zbrane.

„Všetko naokolo sa triaslo, ako keby začalo zemetrasenie. Celá ulica bola zničená jedným úderom. Toto je prvýkrát, čo boli proti nám použité zbrane takej sily,“ povedal Bolvinov.

Čo sú vysokovýbušné bomby?

Najvýkonnejšou muníciou s UMPC zostáva bomba FAB-1500 M54 – 1550-kilogramová munícia, ktorá obsahuje viac ako 670 kilogramov trhaviny. Pre porovnanie, raketa Iskander nesie bojovú hlavicu s hmotnosťou 480 kilogramov. FAB-1500 má polomer poškodenia takmer 500 metrov. Okrem toho je schopný ničiť bunkre v hĺbke až 20 metrov a preraziť železobetón až do troch metrov.

Hlavnými nosičmi bômb s UMPC boli frontové bombardéry Su-24M a stíhacie bombardéry Su-34 . Spočiatku mohol Su-34 niesť dva kĺzavé FAB-500M62, ale neskôr upravené lietadlá začali byť vyzbrojené štyrmi muníciou rovnakého kalibru.

Foto: Alexey Mayshev / RIA Novosti

Bomby s UMPC sú lacnejšie ako riadené strely s porovnateľnou presnosťou. Bomba tiež na rozdiel od rakety nemá motor a palivo, čo jej umožňuje obsahovať viac výbušného materiálu.

V marci sa zistilo, že ruský podnik, ktorý vyrába letecké zbrane, zdvojnásobil výrobu bômb FAB-1500 a začal sériovú výrobu FAB-3000. Koncom roka 2023 generálny riaditeľ štátnej korporácie Rostec Sergej Chemezov oznámil, že Rusko pracuje na vylepšenej verzii UMPC, ktorá by zvýšila rozsah použitia inteligentných bômb.

Americké MÚDRE bomby na Ukrajine HLÚPNU! SÚ ÚPLNE K NIČOMU (VIDEO)
"Zostrelia naraz 36 rakiet." Rusi majú protiliek na rakety ATACMS! Ruská armáda je schopná ničiť americké operačno-taktické rakety ATACMS. Americké vojenské letectvo taktiež podniká kroky proti ruskému rušeniu signálu GPS, ktoré vážne ovplyvnilo... Čítať ďalej
06 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik