POZOR! BANKA VARUJE! TAKTO VYKRÁDAJÚ ÚČTY!
05 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Falošné správy, ktoré sa tvária ako dôveryhodné, ale pritom chcú od ľudí získať údaje z ich platobnej karty. Podvodné SMS správy obsahujú rôzne požiadavky spolu s falošným odkazom. Aj toto sú metódy prostredníctvom ktorých dokážu útočníci získať potrebné informácie, aby sa dostali do osobného internet bankingu ľudí. 

Podvodné správy vždy obsahujú odkaz, prostredníctvom ktorého sa ľudia dostanú na stránky, kde sú ďalšie pokyny. Jednou z možností, ako sa snažia podvodníci získať platobné údaje od ľudí, je získanie preplatku.

“Na získanie preplatku treba zadať prihlasovacie údaje do internet bankingu. Ak to urobíte, do pár minút vám zatelefonuje údajný pracovník banky – podvodník a upozorní vás, že ste klikli na falošný odkaz a vaše internetové bankovníctvo niekto napadol,” vysvetlil špecialista IT bezpečnosti v mBank Tomáš Mika.

Získajú PIN, prístup ku karte aj účtu

Podvodníci väčšinou presviedčajú ľudí, aby si stiahli falošnú aplikáciu a následne si aktualizovali svoje údaje alebo zmenili heslo a limity na karte. Týmito krokmi môžu útočníci získať prístup k PIN kódu na platobnej karte a rovnako aj na bankovom účte. Podľa Miku si môžu podvodníci vyberať hotovosť z ktoréhokoľvek bankomatu alebo používať POS terminál až do výšky limitu na kartách, ktorý upravili ľudia prostredníctvom falošného odkazu.

Do internet bankingu by sa podľa Miku mali ľudia prihlasovať len prostredníctvom oficiálnej stránky banky. Pri sťahovaní bankovej aplikácie je dôležité použiť oficiálne úložiská, ako napríklad App store či Google Play. Pri odkazoch na stiahnutie bankovej aplikácie v SMS správach ide takmer vždy o podvod. Online banka mBank odporúča, aby ľudia neklikali na takéto odkazy a nezadávali prostredníctvom nich žiadne citlivé údaje.

Kyjev by mohol požiadať O CUDZIE VOJSKÁ! Kremeľ reaguje
Poslanec ukrajinskej Rady: Kyjev môže požiadať o vyslanie európskych jednotiek. Ukrajina môže požiadať o vyslanie európskych jednotiek, ak nebude mať dostatok vlastných síl v konflikte s Ruskom, povedal vo francúzskej televízii LCI poslanec... Čítať ďalej
04 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik