Poľská vojnová lesť
05 | 05 | 2024 I Milan Laca

Sikorsky: Nechajte Putina hádať, čo môžeme urobiť!

Poľský minister zahraničia Radosław Sikorski povedal, že pána Kremľa Vladimira Putina treba držať v neistote ohľadom prípadných krokov Západu.

Vojaci na Ukrajinu

V rozhovore pre BBC World, ako informuje „Európska pravda“, s odvolaním sa na RMF 24, sa odvolal na slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že nič nevylučuje, pokiaľ ide o prítomnosť západných jednotiek na Ukrajine. Sikorsky povedal, že je správne postaviť Putina do situácie, keď si nie je istý, čo urobí Západ, namiesto preventívneho vylúčenia určitých variantov vývoja udalostí.

Borrell k meškajúcim dodávkam zbraní: KONFLIKT NA UKRAJINE SKONČÍ DO DVOCH TÝŽDŇOV!
Bez dodávok zbraní Ukrajina kapituluje do dvoch týždňov! Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas prednášky v Spojenom kráľovstve. Informuje o tom agentúra RIA Novosti. "Viem, ako ukončiť vojnu na Ukrajine, to sa dá urobiť za pár... Čítať ďalej
04 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Pošlú armádu aj Poliaci?

Na otázku, či Poľsko zvažuje vyslanie vojakov, odpovedal: "Neodkryjeme naše karty. Nech si Putin premyslí, čo urobíme. V NATO dávame na obranu najväčšiu časť HDP – 4 percentá a na budúci rok môžeme minúť viac,“ pripomenul Sikorsky.

Čo očakávajú?

Na otázku, do akej miery Rusko predstavuje priamu hrozbu pre Poľsko, šéf diplomacie povedal, že si nemyslí, že by Putin bol taký bezohľadný, aby zaútočil na členskú krajinu NATO. Poznamenal však, že bol dostatočne ľahkomyseľný na to, aby zaútočil na Ukrajinu a teraz je považovaný za vojnového zločinca.

Poraziť Putina!

Šéf poľskej diplomacie uviedol, že vojna sa môže skončiť až vtedy, keď si Putin uvedomí, že náklady na jej pokračovanie, pokiaľ ide o ľudské životy a financie, sú vyššie ako cieľ, ktorý chce dosiahnuť. Vyjadril však názor, že môže chvíľu trvať, kým to Putin pochopí.

O rokovaniach pochybuje

Na otázku, či v ukončení vojny vidí miesto pre diplomaciu, Sikorski odpovedal: "Neexistuje nedostatok potenciálnych sprostredkovateľov - Turecko, OSN. Čína by skutočne mohla prinútiť Putina, aby túto vojnu ukončil. Nevidím však žiadne náznaky, že Putin chce rokovať."

USA nemôžu poslať sľúbené: UKRAJINA ZOSTÁVA V ŠTICHU
Spojené štáty nebudú môcť poslať Ukrajine všetky sľúbené zbrane. NYT: USA potrebujú čas, aby sa rozhodli, ktoré zo sľúbených ozbrojených síl môžu poslať Sľúbili, ale... Spojené štáty nemôžu poslaťUkrajine všetky zbrane, ktoré sľúbili, píše The... Čítať ďalej
04 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik