Sexuálna asistencia NIE JE prostitúcia
03 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Kým na Slovensku sa o tejto téme takmer nehovorí, v Česku sexuálna asistencia pre ľudí s telesným handicapom už funguje. Tejto službe sa tam venuje zhruba dvanásť ľudí a ich úlohou je pomôcť človeku, ktorý má inak problém nájsť si partnera aj v tejto oblasti životných potrieb. Lebo aj človek s handicapom má všetky telesné potreby rovnako, ako „zdraví“ ľudia. Téma reportáže, ktorú odvysielali tvnoviny.sk zaujala aj Romanu Tabák (SNS).

Aj ľudia s telesným postihnutím disponujú sexuálnou energiou a preto sú vďační za možnosť využiť túto službu. Tá má svoje pravidlá a nemôže ju poskytovať hocikto. Agentúra Freya v Česku má aj na sexuálnych asistentov podmienky s tým, že asistent určuje hranice. Stále je to však tabu a ľudia sa takýmito kontaktmi „nechvália“.  Kandidátka do eurovolieb Romana Tabák na sociálnej sieti X upozorňuje, že sexuálna asistencia nie je prostitúcia

Aj my sme ľudia

„Každý sme človek. To znamená, že každý máme aj tieto potreby a niekoho za to odsudzovať je trochu nesprávne,“povedal jeden z klientov týchto služieb, ktorý sa tejto téme v bežnom živote vyhýba kvôli možným posmeškom, prípadne odsudzovaniu, že si platí ľahké ženy. Lucie Šídová z organizácie Freya hovorí, že cieľom sexuálnej asistentky je naučiť klienta, aby vedel, ako pracovať s vlastnou sexualitou, rozhodne to nie je prostitúcia.

Ženy, ktoré sa tejto práci venujú, sa k nej dostali cez svojich handicapovaných kamarátov, s ktorými o týchto problémoch hovorili.

„Ak sa nepoznáme, všetkému predchádza nejaký ten pohovor a nejakým spôsobom sa zblížime. Potom nasleduje buď iba erotická masáž, prípadne s nejakou masturbáciou a tak ďalej,“ opísal priebeh klient, pričom „hranice“, čo v oblasti sexuality klientovi poskytne, určuje asistentka.

Projekt Právo na prvé zamestnanie: Kto ho môže využiť? (VIDEO)
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) informoval, že od 1. mája vstúpil do praxe projekt určený prioritne pre mladých ľudí – Právo na prvé zamestnanie. Na základe tohto programu prví mladí ľudia do firiem nastúpili v prvý... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Všetko má svoje hranice

Jednou z tých hraníc je fakt, že táto činnosť nesmie byť asistentovým či asistentkiným jediným príjmom. Vylúči sa tak situácia, že by bol asistent na tomto príjme závislý a teda nebude kvôli núdzi klienta kontaktovať s ponukou svojich služieb.

Pixabay | Sexuálna asistencia nie je prostitúcia

Kto môže túto prácu vykonávať

Šídová hovorí, že prednosť dávajú ľuďom, ktorí prácu s ľuďmi s postihnutím, či seniormi poznajú. Tiež sú vítaní ľudia, ktorí majú skúsenosti v práci s telom a záujemcovia absolvujú niekoľko týždňov trvajúci kurz, na ktorého konci je praktická skúška. Asistent podpisuje záväzok dodržiavať etický kódex.

Jedna z asistentiek hovorí, že mnohí potrebujú hlavne vedenie, ako pracovať s týmto druhom energie. Mnohí potrebujú dotyk, pre iných je veľkým zážitkom aj nahota.

Anonymita

Ide o veľmi chúlostivú súčasť života, preto aj sexuálni asistenti, aj ich klienti sa snažia zostať v anonymite.

„Ak je to možné, je mi príjemnejšie ísť za asistentkou na miesto, kde ona pôsobí,“ hovorí jeden z klientov s tým, že sa tak vyhne zbytočným otázkam na to, kto ho navštevuje. Šídová hovorí, že je fér, keď aj títo ľudia môžu nadväzovať vzťahy, ako zdraví ľudia. Ideálne by bolo, aby tu sexuálna asistencia nemusela byť, no niektorým ľuďom sa to nedari.

MZ: Vo výberovom konaní na šéfa Fakultnej nemocnice v Trenčíne uspel M. Plesník
Vo výberovom konaní na post šéfa Fakultnej nemocnice Trenčín uspel Michal Plesník. Bol jediným uchádzačom. Vyplýva to z výsledkov výberového konania, ktoré sa uskutočnilo 25. apríla. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o tom informovalo na... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Romana Tabák

Bývalá poslankyňa a kandidátka SNS do eurovolieb na tému upozorňuje na sociálnej sieti X (bývalý Twitter). Na príbehu mladého muža Tabák konštatuje, že sexuálna asistencia nie je prostitúcia.  

X / Romana Tabák

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik