Aj 31 rokov po vzniku štátu nemáme oficiálne prezidentské bývanie
29 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Adresy hláv štátov sú po desaťročia trvalé. Slovenská republika minulý rok oslávila 30-te výročie svojho vzniku. Napriek tomu jej prezident nemá oficiálne sídlo, bývanie, v ktorom by mohol prijímať návštevy v menej formálnom prostredí. Existuje niekoľko miest, ktoré by prichádzali do úvahy, no je potrebné konečne vyriešiť aj tento vleklý problém. Nejde pritom len o reprezentáciu, ďaleko náročnejším orieškom je bezpečnosť hlavy štátu.

Kým Peter Pellegrini pred časom povedal, že zatiaľ je to pedbežná otázka, bezpečnostný analytik Juraj Zábojník pre denník Pravda hovorí, prečo to nie je také jednoduché. Aké sú možnosti, ktoré sa aktuálne pre prezidentské sídlo núkajú?

Treba to prediskutovať

Fakt, že treba klásť dôraz na bezpečnosť jedného z najvyšších ústavných činiteľov, vníma aj Peter Pellegrini, ktorý sa úradu prezidenta ujme v polovici júna. Preto je potrebné bývanie prediskutovať s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR (ÚOÚČ).

„Incident v záhrade prezidentkinho rodinného domu ukazuje, že nič nemožno podceniť,“ uviedol. Zatiaľ tak bude nový prezident zrejme bývať vo svojom byte v komplexe Zuckermandel. Podľa Zábojníka sa však už existujúce súkromné bývanie prezidentov nedá dostatočne a efektívne zabezpečiť tak, aby spĺňalo všetko, čo je potrebné. „Po 43 rokoch v bezpečnostnej politike, keď som chránil pápeža či prezidentov na Slovensku aj v zahraničí, budem otvorený. Nie je to tak, ako by to malo byť, a ani to tak v objektoch, v ktorých bývajú, byť nemôže. Tým som povedal všetko,“ uviedol. Ani o svojom bývaní nemôže na sto percent hovoriť, ako o bezpečnom – nedokáže ho zabezpečiť technicky, materiálne, ani logisticky.

T. Gašpar: SR zaznamenala nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent
Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent. Na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a... Čítať ďalej
29 | 04 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Incidentov bolo niekoľko

Aj prezidentský palác v minulosti už zažil vniknutie nepovolaných osôb. Pravda pripomína, že muž z Česka sa po prezidentskom paláci prechádzal v noci 25. júna 2016. Do objektu vnikol cez zamestnanecký vchod a poplach, ktorý spustil bol vyhodnotený, ako falošný.  Posledný incident sa stal v marci tohto roku v dome prezidentky Čaputovej. Tu Zábojník hovorí, že ak takáto osoba preskočí plot a má zlé úmysly, môže do domu pokojne strieľať cez okná, čomu treba predísť.

„Aj kvôli takým incidentom, akým bol posledný incident z marca 2024, ktorý sa udial v areáli pred domom pani prezidentky, je dôležité, aby mali traja najvyšší ústavní činitelia pridelené štátne rezidencie, ktoré by zabezpečovali adekvátnu úroveň ochrany,“uviedol pre Pravdu ÚOÚČ. Ten pritom nemá slovo pri výbere miesta, je však požiadaný o bezpečnostné stanovisko.

FB/Juraj Zábojník | Juraj Zábojník

Pozná riešenie

Bezpečnostný analytik za ideálny považuje jeden komplex budov na bezpečnom mieste, kde by ÚOÚČ vedel zabezpečiť ochranu pre všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov a ich rodiny.

 „V tomto objekte musí byť vytvorený celý komplex technických sofistikovaných bezpečnostných opatrení. Musí byť chránený v prostredí, kde bude zahŕňať priestor ochrany tak vzdušný, ako aj priestor niekoľko metrov alebo kilometrov od miesta rezidencií,“vysvetlil odborník.

Ani vetroň, ani dron

„Po prvé sú to takzvané betónové zátarasy, aby nejaký šialenec neprerazil bránu a nevnikol do objektu, čo by nakoniec nemusela zvládnuť ani ochranka. Ďalšia vec je ochrana objektu – obyčajne sa robia železné ploty do určitej výšky, ktoré sú zabezpečené technicky, materiálne aj vizuálne tak, aby sa cez tento plot nedostala osoba, ktorá chce narušiť objekt,“ povedal pár príkladov s tým, že mnohé opatrenia kvôli bezpečnosti zverejniť nemôže. Priblížil, že potrebná je aj protivzdušná obrana – nad takýmto územím nesmú lietať vrtuľníky, vetrone, lietadlá, či drony. Lebo aj dron už by mohol preniesť 2-3 kg trhaviny.

„Pýtam sa, ako by chceli to všetko zabezpečiť pri nejakej vile, ktorú kúpili pred niekoľkými rokmi, a vidíme, v akom stave je,“ uviedol na margo vily.

Hegemón sa rúca a ten rachot s nami ešte poriadne otrasie
Autorom komentáru je Robert Merva: Na jar roku 2011 sa pod vedením vtedajšej americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej pokúsili Spojené štáty americké dostať pod svoju vojenskú kontrolu arabské krajiny aj s ich ropnými poliami. V... Čítať ďalej
29 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Obmedzené možnosti

Zábojník načrtol nákup vily ešte spred Čaputovej nástupu do úradu. Tento nákup za problematický označil aj Najvyšší kontrolný úrad. Upozornil na to, že vila Kanceláriu prezidenta dlhodobo zaťažuje a upozornil na potrebu aktívnej realizácie uznesenia vlády. Či považuje vilu za problém v hospodárení aj teraz, úrad Denníku Pravda neodpovedal.

Okrem niekoľkých nehnuteľností (na Mudroňovej, Gorazdovej, či na Čmelovci v bratislavskom Starom meste) sa ako o možnom reprezentatívnom priestore  uvažovalo aj o kaštieli v Rusovciach. Ten je aktuálne vlastníctvom Úradu vlády, no je neobývateľný. Jeho rekonštrukcia je v nedohľadne.

Facebook - Robert Majo Portfolio | Rusovce kaštieľ

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni