Šokujúci rebríček! Tradičný favorit prehral – poznáme nového lídra slovenskej kuchyne
18 | 11 | 2025 I Gabriela Fedičová

Slovenská kuchyňa je známa svojou poctivosťou, jednoduchosťou a sýtosťou. Vychádza z tradícií, miestnych surovín a receptov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Hoci dnešná doba prináša množstvo výživových trendov, odborníci pripomínajú, že základné suroviny ako biela múka či zemiaky nás sprevádzajú už stáročia. „Ľudia hltajú výmysly sociálnych sietí. Biela múka nie je jed,“ pripomína výživová poradkyňa Silvia Horecká.

Portál TasteAtlas, ktorý hodnotí gastronómiu z celého sveta, najnovšie zostavil rebríček najlepších slovenských jedál. Zahrnul doň až 42 tradičných pokrmov – od polievok, cez syry až po dezerty. A hoci by sa dalo očakávať, že slovenským jedlám bude kraľovať „národný poklad“ – bryndzové halušky –, realita je prekvapivá, píše denník Pravda.

Najlepšie slovenské jedlá podľa TasteAtlasu

1. miesto: Ovčí salašnícky údený syr

Absolútnym víťazom rebríčka sa stal ovčí salašnícky údený syr. Pochúťka, ktorá sa síce objavuje v mnohých domácnostiach, no málokto by jej predpovedal výhru.

Tento mäkký syr sa tradične vyrába z čerstvého ovčieho mlieka priamo na salašoch v horských oblastiach Slovenska. Údenie na tvrdom dreve mu dodáva jemnú dymovú arómu a nezameniteľný charakter.

Jeho tvary sú rôzne – od hrudiek, cez tyčinky až po figúrky či srdcia. Povrch býva pevnejší, no vnútro ostáva lahodné a mäkké. Práve jeho autentickosť a tradičný spôsob výroby mu zabezpečili obrovské uznanie aj v zahraničí.

2. miesto: Bryndzové halušky – ikonické, ale tentoraz až druhé

Bryndzové halušky síce neobhájili prvé miesto, no zostávajú najznámejším symbolom slovenskej kuchyne. TasteAtlas ich opisuje ako jednoduché, no chuťovo jedinečné jedlo.

Základ tvoria tri ingrediencie:

  • zemiakové halušky,

  • pravá ovčia bryndza,

  • chrumkavá slaninka.

Teplá bryndza sa v haluškách rozpustí a vytvorí krémový základ, ktorému slanina dodá výraznú arómu. Aj keď tentoraz skončili „až“ druhé, pre mnohých Slovákov zostávajú nenahraditeľné.

Kto doplnil prvú päťku? Klasiky, ktoré milujeme už celé generácie

V rebríčku dominuje autentická domáca kuchyňa, jednoduché recepty a výrazné chute.

3. Zemiakové placky

Zlatisté, chrumkavé a voňavé. Jeden z najjednoduchších, no najmilovanejších pokrmov zo zemiakov.

4. Lokše

Tenké zemiakové placky, ktoré neodmysliteľne patria ku kačacím hodom. Výborné však chutia aj nasladko – s lekvárom, makom či maslom.

5. Šišky

Nadýchané, mäkké, plnené džemom či krémom. Tradičná fašiangová dobrota, ktorá nikdy neomrzí.

TOP 20 najlepších slovenských jedál podľa TasteAtlasu
  1. Ovčí salašnícky údený syr

  2. Bryndzové halušky

  3. Zemiakové placky

  4. Lokše

  5. Šišky

  6. Halušky (ako príloha)

  7. Kapustnica

  8. Slovenský oštiepok

  9. Slovenská parenica

  10. Guláš

  11. Parené buchty

  12. Koláče (plnené džemom, tvarohom alebo orechmi)

  13. Vianočka

  14. Tradičné špekačky

  15. Slovenská bryndza

  16. Oravský korbáčik

  17. Zázrivský korbáčik

  18. Ovčí hrudkový syr – salašnícky

  19. Zázrivské vojky

  20. Laskonky

Milí čitatelia,

veríme, že pravda má byť pre všetkých – nie zamknutá za platobné brány, prémiové zóny či platený obsah.

Fungujeme bez oligarchov, bez tlaku politických strán a záujmových skupín.

Ak si vážite našu prácu, prosím, podporte nás.

💳 Príspevok môžete poslať na účet: IBAN: SK91 0200 0000 0043 7373 6457 (do poznámky stačí uviesť „dar“)

Ďakujeme, že ste s nami. Vďaka vám môžeme zostať slobodní. 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok