Pekári varujú: drahšie mýto aj mzdy ženú náklady prudko nahor
14 | 11 | 2025 I Ivan Mihale

Mať každé ráno a na obed čerstvý chlieb a pečivo na pultoch predajní si vyžaduje náročnú logistiku. Tá pekárska patrí vôbec k najkomplikovanejším a najnákladnejším v potravinárskom odvetví. Zvýšenie cien mýta o 40 % od júla tohto roka a spoplatňovanie ďalších úsekov ciest spôsobuje ďalší nárast nákladov výrobcov chleba, pečiva a koláčov.

„Pekári vozia obyvateľom Slovenska čerstvý chlieb, rožky a pečivo na dennej báze, neraz aj dvakrát denne. Rozvoz do maloobchodných predajní nerealizujú obchodné reťazce, ale zabezpečujeme ho my a na naše náklady. Rast cien mýta od polovice tohto roka sa tak už negatívne prejavuje u pekárov po celom Slovensku. V závislosti od veľkosti pekárne sa môže rast dopravných nákladov pohybovať v intervale od 5,0 do 6,7%. V budúcom roku bude rast uvedených nákladov ešte pokračovať, keďže sa rušia viaceré dni pracovného pokoja, čo pre nás znamená pridanie ďalších dní rozvozu do obchodných prevádzok,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Cena mýta bola do 1. júla 2025 za kilometer cesty 19 centov, od polovice roka to je 27 centov. Na nákladné vozidlo, ktoré prejde ročne okolo 100 000 kilometrov tvorí zvýšenie nákladov približne 7 500 eur. Okrem toho štát pristúpil aj k postupnému spoplatňovaniu ďalších úsekov ciest, čo zasiahne najmä pekárov v týchto regiónoch. Národná diaľničná spoločnosť predpokladá, že len vďaka zvýšeniu mýta vyberie už v roku 2025 vyberie o 50 miliónov eur viac. Počas ďalších rokov by to malo byť každoročne o 100 miliónov navyše.

„Extrémny rast minimálnych miezd od 01. januára 2026 a od toho naviazané skokové navýšenie príplatkov za prácu v noci, cez víkend a sviatky, nás významne zaťažuje. Tzv. príplatkový pracovný čas u pekárov totiž tvorí aj viac ako 80 % celkového pracovného času. Konsolidačné opatrenia na slovenských podnikateľov dopadajú už tretí rok po sebe, ale pekárom rastú aj ďalšie náklady, s ktorými sa naša konkurencia za hranicami nemusí pasovať. Zároveň na Slovensku zatiaľ absentuje masívna štátna podpora strategických častí potravinárskeho sektora. Aby slovenskí výrobcovia úplne nestratili konkurencieschopnosť a Slovensko neprišlo o zvyšky sebestačnosti vo výrobe najdôležitejších potravín, je nutné v budúcich rokoch rázne konať,“ podčiarkol M. Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako  520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

Na pohreb môžete dostať tisíce! Toto sa od januára 2026 zmení
Od 1. januára 2026 čaká poberateľov úrazových dávok zvýšenie viacerých príspevkov zo Sociálnej poisťovne. Tá automaticky navýši úrazové renty, pozostalostné úrazové renty, jednorazové odškodnenie, náhradu nákladov spojených s liečením a náhradu... Čítať ďalej
14 | 11 | 2025 | Gabriela Fedičová

Milí čitatelia,

veríme, že pravda má byť pre všetkých – nie zamknutá za platobné brány, prémiové zóny či platený obsah.

Fungujeme bez oligarchov, bez tlaku politických strán a záujmových skupín.

Ak si vážite našu prácu, prosím, podporte nás.

💳  Príspevok si môžete použiť na účet: SK: IBAN91 020 0000 0043 7373 6457 (uveďte poznámky, stačí uviesť „dar“)

Ďakujeme, že ste s nami. Vďaka vám môžeme zostať slobodní.  ❤️

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok