Oči celého sveta sa upierajú na Slovensko
15 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Celá Európa upiera svoj zrak na Slovensko, kde takmer na pravé poludnie 71-ročný atentátnik postrelil premiéra Roberta Fica. Píšu o tom snáď všetky médiá a reagujú aj európski lídri.Portál BBC a agentúra Reuters informujú, že Fico bol postrelený o 12:30 pred domom kultúry a pri popise udalosti sa opierajú o správy z Denníka N. O atentáte informuje aj americký denník NewYork Times.

Útok na premiéra Fica odsúdili európski lídri, ale aj predstavitelia susedných štátov.

Reakcie európskych lídrov

Podlý útok odsúdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro,” zdôraznila a dodala, že myslí na premiéra Fica a jeho rodinu.

Aj predseda Rady Európy Charles Michel na sociálnej sieti X vyjadril šok z útoku na slovenského premiéra. „Nič a nikdy nemôže ospravedlniť násilie alebo podobné útoky. Myslím na predsedu vlády a jeho rodinu,” odkázal Michel.

Nemecký kancelár O. Scholz je "otrasený" správami o streľbe na R. Fica

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ostro odsúdil streľbu, ktorej terčom sa stal slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). "Správa o zbabelom pokuse o atentát na slovenského premiéra Fica mnou hlboko otriasla," napísal na platforme X. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Násilie nesmie mať miesto v európskej politike. V týchto chvíľach myslím na Roberta Fica, jeho blízkych a občianky a občanov Slovenska," dodal nemecký kancelár.

Na pokus o atentát na premiéra SR reagoval aj nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck. V úvode svojho prejavu na pôde nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne zaželal Ficovi skoré uzdravenie a zároveň upozornil, že tí, ktorí sa cítia byť súčasťou demokratického spektra, by mali svoje slová "dôkladne zvažovať".

Stoltenberg je "šokovaný a zdesený" streľbou na Fica

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad stredajšou streľbou na premiéra SR

"Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska," uviedol Stoltenberg.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

Premiér je v život ohrozujúcom stave, prevážajú ho do B. Bystrice
Premiér Robert Fico (Smer-SD) je po streľbe v Handlovej v život ohrozujúcom stave. Prevážajú ho vrtuľníkom do Banskej Bystrice. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR. "Na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej bol na predsedu vlády SR Roberta Fica... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Reagujú aj predstavitelia ČR

Petr Pavel na sociálnej sieti X napísal, že útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. „Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov,” napísal Pavel.

„Akákoľvek forma politicky motivovaného násilia je absolútne neprijateľná,” napísala na sieti X predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová, ktorá Ficovi zaželala skoré uzdravenie bez trvalých následkov.

V strehu je však aj česká polícia. Tá vyhodnocuje prípadné riziká a prispôsobuje im všetky opatrenia k chráneným osobám a objektom v Česku, pričom konkretizovať polícia rozhodne nechcela.

Šokovaní susedia

Maďarský premiér Orbán je podľa vlastných slov hlboko šokovaný ohavným útokom na Roberta Fica, ktorého nazýva svojim priateľom. „Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Nech Boh požehná jeho a jeho krajinu!“

Poľskí predstavitelia – prezident Mateusz Morawiecki a premiér Donald Tusk na sociálnej sieti X zverejnili na sociálnej sieti povzbudzujúce slová, adresované predsedovi slovenskej vlády. „Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba,” napísal poľský prezident.

„Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach,” uviedol poľský premiér.

Pellegrini: Streľba na premiéra je bezprecedentným ohrozením demokracie!
Streľba na premiéra Robert Fica (Smer-SD) ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD). "Som zhrozený z toho, kam... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik