AKTUÁLNE Upozorňujú na NEBEZPEČNÉ búrky! Kde dnes hrozí aj KRUPOBITIE?
06 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Dnešné poobedné počasie mnohých Slovákov nepoteší. V celej strednej Európe hrozí nebezpečné počasie, čo sa búrok týka a Slovensko nebude výnimkou. SHMÚ dokonca vydal výstrahy!

 

Počas dnešného dňa bude v strednej Európe prevládať búrlivé počasie, ktoré so sebou môžu priniesť aj nebezpečné sprievodné javy ako supercely, multicely, krupobitie či dokonca tornáda.

Ako píše portál iMeteo, tieto riziká hrozia predovšetkým v juhovýchodnom Nemecku, severnom Rakúska a časti Českej republiky.

Čo očakávať na Slovensku?

Na Slovensku môžeme počas dnešného dňa podľa portálu očakávať búrky najmä na západe Slovenska a budú taktiež aj silnejšie. Môžu sa aj na našom území objaviť nebezpečné sprievodné javy ako krupobitie a silný nárazový vietor. 

„Presnú polohu búrok a presný čas je však ťažké predpovedať, pretože dnešné búrky budú vznikať na vlniacom sa studenom fronte a to je vždy pre meteorológov ťažký oriešok určiť, ako, kde a kedy sa nakoniec búrky vyvinú,“ dodávajú odborníci.

SHMÚ vydal výstrahy

No na západnom a v časti stredného Slovenska treba v pondelok poobede počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy pred búrkami platia v celom Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji a v okresoch Žarnovica, Žiar nad Hronom a Poprad od 15.00 h do utorka (7. 5.).

Meteorológovia varujú, že búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, nárazy vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu i krúpy. Intenzívny dážď tiež môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

AKTUÁLNE ZATKLI ŠÉFA známej slovenskej FIRMY: Ihneď skončil za MREŽAMI! (FOTO)
Kauza kuriérskej spoločnosti 123 kuriér, ktorá náhle prestala doručovať balíky, sa konečne pohla vpred. Už pred mesiacom po jednom z konateľov firmy Milošovi Melníkovi (39) polícia vyhlásila pátranie. Podľa najnovších informácií ho v posledných... Čítať ďalej
06 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik