Spisovateľka J. K. Rowlingová vyzvala políciu, aby ju zatkla! Odmieta škótsky zákon na ochranu TÝCHTO osôb
02 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Britská spisovateľka Joanne Rowlingová odsúdila nový škótsky zákon, ktorého cieľom je chrániť rôzne sociálne skupiny vrátane rodových menšín pred nenávistnými prejavmi. Na sociálnej sieti X Rowlingová vyzvala políciu, aby ju zatkla, ak sa domnieva, že svojou kritikou transrodového aktivizmu spáchala trestný čin, informuje portál idnes.cz.

Podľa zákona je podnecovanie nenávisti vyhrážaním alebo urážlivým správaním z dôvodu veku, zdravotného postihnutia, náboženstva, sexuálnej orientácie alebo transrodovej identity trestným činom. Páchateľom týchto trestných činov teraz hrozí až sedem rokov väzenia. Škótsky premiér Humza Yousaf už predtým opísal tento zákon ako reakciu na "rastúcu vlnu trestných činov z nenávisti".

Nový zákon vyvolal obavy, že definícia takýchto trestných činov je príliš nejednoznačná a mohla by ohroziť slobodu prejavu. Podľa kritikov zákon tiež nechráni ženy pred nenávistnými prejavmi. Škótska vláda ich chce zahrnúť do pripravovaného osobitného zákona proti mizogýnii.

"Zdá sa, že škótski zákonodarcovia kladú väčší dôraz na pocity mužov, ktorí plnia ich predstavu o ženskosti, akokoľvek mizogýnnu alebo oportunistickú, než na práva a slobody skutočných žien a dievčat," napísala autorka príbehov o Harrym Potterovi.

Sloboda prejavu skončila

Rowlingová v sérii príspevkov označila niekoľko transrodových žien za mužov, vrátane odsúdených násilníkov, aktivistov za práva transrodových osôb a iných verejných činiteľov. Podľa nej sa "sloboda prejavu a presvedčenia" skončila, ak sa presné opisy biologického pohlavia postavia mimo zákon.

"Momentálne som v zahraničí, ale ak to, čo som tu napísala, môže byť podľa nového zákona považované za trestný čin, teším sa, že ma zatknú, keď sa vrátim do rodiska škótskeho osvietenstva," napísala Rowlingová. V príspevku na sieti X s titulkom "Apríl!" tiež poznamenala, že len žartovala a že je zrejmé, že všetci ľudia, ktorých spomenula, "vôbec nie sú ženy, ale muži, všetci do jedného".

Rowlingová v minulosti opakovane tvrdila, že transrodové ženy nie sú ženy. Minulý týždeň prisľúbila, že bude aj naďalej "nazývať muža mužom" a že nevymaže svoje staršie príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých tak robí.

J. K. Rowlingová ostro kritizovala trans aktivistov
Spisovateľka J. K. Rowlingová v utorok v dlhom príspevku na X kritizovala radikálnych trans aktivistov, pričom si vzala na mušku najmä tých, ktorí dovolili, aby sa biologické ženy používali ako "rekvizity" na ospravedlnenie sexuálnych delikventov s... Čítať ďalej
21 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Okrem Rowlingovej patrí podľa denníka Independent medzi prominentných kritikov škótskeho zákona aj americký miliardár a majiteľ sociálnej siete X Elon Musk. V pondelok demonštrovalo pred škótskym parlamentom proti norme približne 200 ľudí.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik