Maďarská Aliancia bude najskôr rokovať s P. Pellegrinim
24 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Krisztián Forró, predseda strany Maďarská Aliancia získal v prvom kole prezidentských volieb 2,9 percenta hlasov, očakávania mal ale vyššie. Rokovať najskôr budú s Petrom Pellegrinim, Ivana Korčoka ani nespomenul.

V rozhovore pre portál Ma7.sk, povedal viac.

Stanovili ste si cieľ štyroch percent, ale v sobotňajších voľbách ste skončili pod tromi percentami. Ako si to vysvetľujete?

Osemdesiat percent občanov, ktorí išli voliť, volilo jedného z prvých dvoch. Polarizácia ovplyvnila aj našu komunitu, bohužiaľ si to musíme uvedomiť.

Čísla ukazujú, že volebná účasť bola najnižšia na južnom Slovensku, v okresoch obývaných Maďarmi. Aké dôvody za tým vidíte?

Musíme analyzovať a pozrieť sa na to, ako sa účasť vyvíjala, rozdelená podľa obcí. Boli obce, kde sme dosiahli celkom dobré výsledky, iné, kde to bolo katastrofálne. Každá obec sa hodnotí individuálne.

Aký vplyv bude mať slabší výsledok na prebiehajúcu kampaň pred európskymi voľbami?

Samozrejme, pozitívny výsledok by mal oveľa pozitívnejší vplyv na volebnú kampaň do EP.

Našou hlavnou úlohou bude mobilizovať maďarských voličov, keďže polarizácia, ktorá zrejme dominuje slovenskej politike, zvíťazí aj v júnových voľbách. Musíme z toho ťažiť.

Pred piatimi rokmi bolo na získanie mandátu potrebných menej ako štyristo hlasov. V tom čase však vo voľbách kandidovalo ešte viac maďarských strán a teraz bola schopná predložiť kandidátnu listinu iba Maďarská Aliancia. Inými slovami, máme všetky šance na opätovné získanie európskeho zastúpenia.

V sobotu večer sa zišlo predsedníctvo. Rozhodli ste sa, koho podporíte v druhom kole?

Áno, najprv začneme rokovať s Petrom Pellegrinim a potom uvidíme, čo bude ďalej.

Keďže ste podali slabší výkon, ako ste očakávali, zvažovali ste ponuku odstúpiť z funkcie predsedu strany?

Vedomý si výsledku som predsedníctvu ponúkol svoju rezignáciu. Bolo rozhodnuté, že až do volieb do EP nedôjde k žiadnym personálnym zmenám.

Komentátora prekvapila, až šokovala jedna vec! Ako sa Ivan Korčok vyfarbil
"Je pravdou, že voliči Štefana Harabina rozhodnú druhé kolo. A nielen tým, či sa pridajú k jednému z dvoch kandidátov, ale aj tým, či prídu k urnám. Ak neprídu, dávajú nepriamo svoj hlas Korčokovi. A dôležité bude, ako sa zachová šéf z jednej... Čítať ďalej
24 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik