SLOVENSKO SMÚTI: Zomrel autor legendárneho muzikálu!
19 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Čierny deň pre kultúru! Vo veku 89 rokov v sobotu zomrel Ernest Bryll, spoluautor kultového muzikálu Na skle maľované. TASR o tom informoval Poľský inštitút v Bratislave.

Významný poľský básnik, spisovateľ, textár, novinár, prekladateľ, filmový kritik a diplomat sa do povedomia slovenského kultúrneho prostredia dostal ako spoluautor muzikálu Na skle maľované.

Práve v októbri ubehne 50 rokov od premiéry muzikálu v Činohre Slovenského národného divadla (SND). Na slovenských divadelných pódiách sa odvtedy predstavil vo viacerých naštudovaniach, pričom súčet štyroch hlavných spracovaní presahuje 2000 repríz, pripomína portál koktejl.azet.sk.

Legenda o Jánošíkovi, odvážnom zbojníkovi, ktorý "bohatým bral a chudobným dával", je v regióne pod Tatrami živá už takmer tri storočia. Básnik Ernest Bryll a hudobná skladateľka Katarzyna Gärtnerová Jánošíkov život stvárnili v Poľsku a ich muzikál mal svetovú premiéru vo Varšave v roku 1970.

V slovenskej premiére v roku 1974 obsadil režisér Zachar do úlohy tancujúceho a spievajúceho Jánošíka Michala Dočolomanského. Ďalší známi herci vytvorili nezabudnuteľné postavy - veliteľa žandárov Juraj Slezáček, Čerta Oldo Hlaváček, Dodávača Elo Romančík a Smrť a Anjela Soňa Valentová a Emília Vášáryová. V muzikáli hrali aj Božidara Turzonovová, Anton Mrvečka či Vladimír Durdík. Tvorbu Ernesta Brylla tiež tvorí takmer 40 básnických zbierok, divadelných hier, esejí a iných literárnych foriem.

Kolegovia o "Kyslíkovi": Bol perfektný bubeník, na presnosť si veľmi potrpel (VIDEO+GALÉRIA)
Keď sa povie Ľubomír Stankovský, mnoho ľudí toto meno „nevie zaradiť. Keď sa povie názov piesne Ty, ja a môj brat, to už je máličko povedomejšie. Keď sa však povie Sklíčka dotykov, je to jasné každému. Interpret tejto piesne zvaný aj Kyslík, je... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik