Chcete sa zapáčiť Eurohujerom? UKRIŽUJTE ORBÁNA!
18 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Litovský predstaviteľ pri Európskej únii Arnoldas Pranckevičius, ktorého otec asi za čias svojej mladosti príliš pozeral filmy ako Barbar Conan, Commando či Predator, ostro kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho odmietavý postoj k vstupu Ukrajiny do bloku. Vyhlásil, že ak Maďarsko nebude zdieľať názory ostatných členských štátov, Budapešť by mala zvážiť svoje stiahnutie, píše Yahoo News, s odvolaním sa na The New Voice of Ukraine. Príspevok na Facebooku veľvyslanca už ale nie je dostupný.

„Všetky členské štáty okrem jedného súhlasili so začatím prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom, udelením štatútu kandidátskej krajiny Gruzínsku a začatím rozhovorov o členstve s Bosnou a Hercegovinou hneď, ako budú splnené podmienky,“ uviedol Pranckevičius na Facebooku. Keby sa snažil chytiť aj Arnoldusa pod krk maličký ukrajinský chuligán Zelenskyj, možno by hovoril inak.

ORBÁN a ZELENSKYJ alebo ako skoro PADLA FACKA na argentínskej pôde (FOTO)
Maďarský premiér Orbán v poslednom čase hlasno vystupuje proti tomu, aby sa začali prístupové rozhovory medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Téma by sa pritom mala preberať na nasledujúcom summite Európskej rady, ktorý sa uskutoční 14. a 15. decembra... Čítať ďalej
11 | 12 | 2023 | Dušan Janek

„Všetky okrem jedného sa zblížili v dohode o revízii viacročného finančného rámca a poskytnutí makrofinančnej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd eur. Všetci až na jedného blahoželali k výsledkom summitu. Ale ten sa na Twitteri chváli ‚úspechmi‘ svojho ‚veta viac peniazom Ukrajine, veta pri revízii VFR‘, “napísal podľa Yahoo news Pranckevičius v teraz už nedostupnom príspevku.

Underground Európskej únie sa jej snaží za každú cenu... zavďačiť.

„Želal by som si, aby nikdy nemuselo žiadať o solidaritu ostatných a nikdy nezažilo, že spojenci vetujú životne dôležitú pomoc v časoch jeho najväčšej núdze. EÚ je silná vďaka solidarite a vzájomnej dôvere. Ak nie ste pripravení podeliť sa o žiadne z týchto dvoch vecí, existuje len jedno správne riešenie: odísť, “odkázal Pranckevičius do Budapešti bez toho, aby ale výslovne Maďarsko vymenoval.

Orbán predtým vyhlásil, že jeho vláda nezruší svoje veto na nový balík pomoci EÚ pre Ukrajinu, kým blok neuvoľní všetky mrazené finančné prostriedky Maďarsku. Osobitný samit Európskej rady bude pokračovať rokovaním o predĺžení finančnej pomoci Ukrajine na začiatku budúceho roka.

Viktor Orbán aj tak ale v Bruseli dosiahol svoje. Pred summitom sa s ním totiž zišli viacerí šéfovia štátov a vlád a Európska komisia uvoľnila Maďarsku 10,2 miliardy eur, ktoré boli zadržané kvôli kritike "situácie právneho štátu" v krajine. Maďarský premiér však neskôr uviedol, že bude ešte veľa príležitostí vstupu Kyjeva do EÚ zabrániť. Ako pripomína maďarský premiér, Ukrajina zďaleka nespĺňa požiadavky na vstup do únie.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik