OZVAL SA ŽILINKA: Pellegriniho upozornil, že zákon o oznamovateľoch nemôže platiť spätne
11 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Zmena zákona o ochrane ozmanovateľov musí byť v súlade s Ústavou SR! Generálny prokurátor Maroš Žilinka má pochybnosti o retroaktivite časti vládnej novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Šéfa parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) preto listom upozornil, že návrh zásadným spôsobom porušuje princíp právnej istoty a princíp ústavnosti. Informovala o tom hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

"Keďže vládny návrh zákona priznáva generálnemu prokurátorovi SR významné práva a povinnosti pri ochrane práv oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ako aj ich zamestnávateľov, považujem za nevyhnutné, aby bola prijatá ústavne súladná právna úprava," povedal Žilinka.

Ako vyplýva z novely, ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. Už poskytnutá ochrana pre policajtov by mala zaniknúť dňom nadobudnutia účinnosti novely zákona. Ochrana poskytnutá oznamovateľovi do dňa nadobudnutia účinnosti novely má zostať zachovaná len, ak spĺňa ustanovené podmienky.

Lipšic: Viaceré trestné veci ÚŠP budú po schválení novely premlčané
Viaceré významné trestné veci v dozore prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) budú v prípade schválenia novely Trestného zákona premlčané. Upozornil na to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ako príklad uviedol kauzu Gorila či Mýtnik 3.... Čítať ďalej
11 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik