Exšéf CIA: Pozemná vojna v Gaze by mohla byť MOGADIŠO NA STEROIDOCH!
20 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Vojenská pozemná ofenzíva izraelských obranných síl v pásme Gazy by trvala roky a zahŕňala by strašné boje, povedal pre podcast Power Play spoločnosti POLITICO bývalý šéf CIA David Petraeus, ktorý slúžil ako najvyšší americký generál v Iraku aj Afganistane.

Mogadišo na steroidoch

Po útokoch militantov Hamasu na Izrael, ktoré si vyžiadali 1 400 mŕtvych a tisíce zranených, bývalý riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby varoval, že pokračovaním bombardovacej kampane IDF (Israel Defense Forces - Izraelské obranné sily. poz. red.) s pozemnou inváziou „by z toho mohlo byť veľmi rýchlo Mogadišo na steroidoch“.

Citujúc incident z roku 1993, pri ktorom boli v somálskom hlavnom meste zostrelené tri americké helikoptéry Black Hawk, čo vyvolalo krvavé mestské boje, keď sa americké sily snažili zachrániť ľudí, ktorí prežili haváriu. Petraeus uviedol, že IDF čelia podobnej realite na nepriateľskom území, ak zasiahnu na zemi.

Nemôže to byť náročnejšie

Ak bude Hamas v obrane takí kreatívny, ako bol pri tom hroznom, barbarskom, nevýslovnom útoku, potom uvidíte samovražedných atentátnikov, uvidíte improvizované výbušné zariadenia, budú tu prepady, nástražné pasce a mestské prostredie opäť nemôže byť náročnejšie,“ hovorí bývalý šéf CIA.

V reakcii na útoky Hamasu tento mesiac IDF spustila operácie na záchranu rukojemníkov zavlečených do Gazy z Izraela a zároveň začala bombardovaciu kampaň v husto obývanej enkláve, ktorá si vyžiadala obrovské civilné obete.

Bývalý šéf CIA David Petraeus, foto: TASR/Getty Images

IDF by sa mali poučiť z minulosti

Petraeus povedal, že jeho osobná skúsenosť s riadením armád zapojených do brutálnych protipovstaleckých kampaní by mala slúžiť ako varovanie pre IDF, ak by pokračovali v pozemnej invázii.

"Je pre mňa ťažké predstaviť si zložitejšie prostredie, ako je toto konkrétne, a bol som tým, kto velil silám v mnohých veľkých mestských operáciách," povedal Petraeus. "Protipovstania nevyhráte za rok alebo dva. Zvyčajne trvajú desať rokov alebo viac, ako sme videli v Iraku, ako sme videli v Afganistane."

Bývalý vojenský veliteľ uviedol, že Izrael potrebuje plán na obnovenie základných služieb, prestavbu Gazy a oporné riadenie v regióne, keď bude považovať bitku proti Hamasu za vyhratú.

Čas vypršal, blížime sa k 3. svetovej vojne! Ak sa Izrael nezastaví, otvoria sa ďalšie fronty
Iránsky minister zahraničných vecí na sociálnej sieti varuje pred hrozivým scenárom. Po údajnom útoku Izraelskej armády na nemocnicu v pásme Gazy, pri ktorom zahynuli stovky ľudí sme sa podľa jeho slov dostali do takmer nezvratného bodu.... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik