Poliaci zúria! V súvislosti s Hunkom podnikajú ďalšie kroky
27 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Predseda kanadského parlamentu verejne ocenil 98-ročného Jaroslava Hunku ako vojnového hrdinu, ktorý zožal potlesk v stoji od kanadského parlamentu. Odovzdávania ocenenia sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Po odhalení minulosti ukrajinského veterána SS, predseda parlamentu v dôsledku škandálu rezignoval. Poliaci zúria a podnikajú v súvislosti s Hunkom ďalšie kroky.

Celý rad židovských organizácií protestoval. Hunka bol vojakom prvej ukrajinskej divízie nacistov v 2. svetovej vojne.

Poľská vláda, čo sa týka Hunku podniká aktuálne ďalšie kroky, píše Politico.

Minister školstva Przemysław Czarnek uviedal: "Vzhľadom na škandalózne udalosti v kanadskom parlamente a chválu zločineckého nacistického člena SS v prítomnosti prezidenta Zelenského, som podnikol kroky na vydanie muža do Poľska."

Poľská vláda bude vyšetrovať, či je Hunka podozrivý zo zločinov proti Poliakom židovského pôvodu.

Kanadský premiér Justin Trudeau k situácii uviedol: "Mimoriadne znepokojujúce a hlboko trápne" je pre Kanadu škandál okolo Hunka.

Tlieskali ukrajinskému vrahovi

Hovorca Anthony Rota predstavil 98-ročného Jaroslava Hunku počas piatkového mimoriadneho zasadnutia na Parliament Hill, na ktorom sa zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom „ukrajinského hrdinu, kanadského hrdinu“ Hunku opísal ako toho, kto „bojoval za nezávislosť Ukrajiny proti Rusom v druhej svetovej vojne". Potom sa komora postavila na nohy – vrátane Zelenského a Trudeaua – a vytrvalo tlieskala s jasotom.

Napriek tomu bol Hunka rýchlo identifikovaný ako bývalý člen 14. divízie Waffen Grenadier SS (1. Halič), notoricky známej polovojenskej formácie, o ktorej poľský veľvyslanec v Kanade v nedeľu povedal, že je „zodpovedná za vraždy tisícov Poliakov a Židov“.

Rota uviedol, že upozorňovanie na Hunku bolo výlučne jeho vlastným rozhodnutím a „nikto, vrátane kolegov poslancov a ukrajinskej delegácie“ nevedel vopred, čo sa chystá urobiť. "Prijímam plnú zodpovednosť za svoje činy," povedal. 

Zelenskyj nahral Rusom

K pozoruhodnému zlyhaniu došlo v čase, keď aj obyčajná znalosť európskej histórie druhej svetovej vojny, by označila člena „prvej ukrajinskej divízie“ za fašistu.

Napriek tomu, že sa hovorca Rota rozhodol prevziať plnú zodpovednosť, vodca kanadskej konzervatívnej opozičnej strany Pierre Polievre uviedol, že liberálny premiér Trudeau, bol zaangažovaný viac, ako sa pôvodne ukazovalo. Polievre napísal, že: „Trudeau sa osobne stretol s veteránom 14. divízie Waffen Grenadier SS (nacistická divízia) a vzdal mu česť“ a bol zapojený do procesu.

Vidieť Zelenského, ako tlieska dobrovoľníkovi SS, je pre vec jeho národa nepríjemné, vzhľadom na energiu venovanú ruským propagandistom, aby vykreslili kyjevskú vládu ako potomkov ukrajinských fašistov z obdobia druhej svetovej vojny. Rusko hovorí svojim vlastným ľuďom, že účelom toho, čo nazývajú „špeciálna vojenská operácia“, je „denacifikácia“ Ukrajiny.

Polievre tvrdí: „Toto je otrasná chyba v úsudku zo strany Justina Trudeaua, ktorého osobná kancelária je zodpovedná za organizovanie a preverovanie všetkých hostí a programovanie štátnych návštev tohto druhu... Pán Trudeau sa musí osobne ospravedlniť a vyhnúť sa odovzdaniu viny ostatným ako vždy."

Hunkove zločiny proti ľudskosti počas holokaust sú dobre zdokumentované

Waffen-SS bola polovojenská bojová sila NSDAP, ktorú viedli ideologicky najoddanejší nacisti v druhej svetovej vojne. Okrem jednotiek obsadených etnickými Nemcami lojálnymi voči strane vytvorila aj dobrovoľnícke zbory, divízie, brigády a légie regrutované z cudzích národov a kolaborantov. Niektoré z týchto skupín sa preslávili tým, že patrili medzi najbrutálnejšie nacistické jednotky a mnohé boli po vojne popravené.

Kanadské  centrum priateľov Simona Wiesenthala uviedlo o vyvolávajúcej polemike okolo nacistického dobrovoľníka vyznamenaného v parlamente, že tento čin ignoroval „strašný fakt, že Hunka slúžil v 14. divízii Waffen Grenadier SS, nacistickej vojenskej jednotke, ktorej zločiny proti ľudskosti počas holokaust je dobre zdokumentovaný“.

V ich vyhlásení sa uvádzalo: „Skutočnosť, že veterán, ktorý slúžil v nacistickej vojenskej jednotke, bol pozvaný do parlamentu a zožal v ňom standing ovation, je šokujúca. V čase narastajúceho antisemitizmu a prekrúcania holokaustu je neuveriteľne znepokojujúce vidieť, ako sa kanadský parlament dvíha a tlieska jednotlivcovi, ktorý bol členom jednotky vo Waffen-SS, nacistickej vojenskej vetve zodpovednej za vraždenie Židov a iných, a to bol počas Norimberského procesu vyhlásený za zločineckú organizáciu. Nemalo by dôjsť k zmätku, že táto jednotka bola zodpovedná za masové vraždenie nevinných civilistov s takou úrovňou brutality a zlomyseľnosti, akú si nemožno predstaviť."

Rota odpovedal na ich výzvu na ospravedlnenie vo svojom vlastnom pondelkovom vyhlásení: „Osobne by som chcel vyjadriť svoje najhlbšie ospravedlnenie židovským komunitám v Kanade a na celom svete.

POĽSKO ZÚRI! Zelenskyj a Trudeau tlieskali ukrajinskému nacistickému vojakovi SS
Predseda kanadského parlamentu (hore, vľavo) sa ospravedlnil po chvále bývalého vojaka Waffen SS. "Esesáka" totiž minulý týždeň v rokovacej sále oslávili potleskom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a kanadský premiér Justin Trudeau. "Nikto... Čítať ďalej
26 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik