Bude ich menej a budú drahšie. Detské pohotovosti
10 | 08 | 2023 I Eka Balašková

O nedostatočnom počte detských lekárov na Slovensku sa hovorí už dlhší čas. Zatvárajú sa ambulancie pediatrov, ktorí odchádzajú do dôchodku, rušia sa detské pohotovosti aj v regiónoch, kde sú potrebné... Ministerstvo spoločne s lekármi dospeli k zhode – poplatky za využívanie urgentov sa zvýšia a ordinačné hodiny pohotovostí sa skrátia.

Aby sa predišlo zneužívaniu pohotovostí, či urgentov, zvýšia sa poplatky v týchto inštitúciách. Pediatri preto pripravujú aj aplikáciu, ktorá by mala rodičom pomôcť odhadnúť situáciu a možnosti využitia spôsobu zdravotnej starostlivosti. Čaputovej minister zdravotníctva však ráta s ďalšími zmenami v tejto oblasti, ktoré budú musieť prejsť cez vládu a parlament. Dolinkovej v tom však chýba zásadný prvok. Kde sa majú rušiť pohotovosti?

Zneužívanie urgentov

O tom, že mnohí pacienti zneužívajú urgenty a pohotovosti sa tiež hovorí už dlho. Poplatky sa preto radikálne zdvihnú. Kým doteraz sme za využitie pohotovosti platili dve eurá, po novom bude poplatok 5 eur a ak využijete urgent v nemocnici, nebude stáť 10, ale 25 eur. Má sa to týkať nie len detských urgentov, či pohotovostí.

„Ukazuje sa, že zhruba 30 percent občanov Slovenskej republiky zneužíva systém ambulantnej pohotovostnej služby. Využíva sa nadrozmerne pacientmi. Tí často využívajú, že potom ráno nemusia ísť k svojim lekárom. To je čisté zneužitie systému, to si nedovolia ani v Nemecku, ani v iných vyspelých krajinách,“vysvetľuje šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

Pacienti však mnohokrát nevedia, podľa čoho sa rozhodnúť, či pri akútnych prípadoch využiť pomoc pohotovosti, urgentného príjmu.

Poplatok vám môžu vrátiť

Ak prídete na pohotovosť, či na urgentný príjem, poplatok zaplatíte ešte pred vyšetrením. Ak však následne po ňom lekár uzná, že musíte byť hospitalizovaný, alebo že ste prišli oprávnene, poplatok vám bude vrátený. Na neodkladanie návštevy pediatra apelujú aj samotní zdravotníci.

Ilustračné foto: pixabay | dieťa

„Poprosíme rodičov, aby využívali zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebujú, vtedy, keď ju majú potrebovať. Aby navštevovali primárnych pediatrov počas dňa. Aby si nenechávali návštevu dlhodobých alebo nezávažných zdravotných ťažkostí na pohotovosť, pretože to sú miesta, ktoré majú byť určené tým, ktorí to akútne potrebujú, ktorým zlyháva zdravotný stav. A keď tam budú chodiť deti alebo rodičia s deťmi, ktoré to nepotrebujú, tak vlastne blokujú toho lekára pre tých, ktorí ho súčasne potrebujú,“ objasňuje odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová.

Zdravotné poisťovne boli koncom júna v strate 146,5 milióna eur
Zdravotné poisťovne vykázali ku koncu júna stratu 146,5 milióna eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dosiahla stratu 109,8 milióna eur, súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera 30,1 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa vykázala... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Manuál na určenie závažnosti stavu

Rodičia mnohokrát nevedia objektivne zhodnotiť závažnosť stavu a to, akú starostlivosť dieťa aktuálne potrebuje. Na stránke pediatrideťom.sk preto môžu nájsť manuál, ktorý vám podľa veku a príznakov poradí, ako postupovať. Nápomocné majú byť aj telefonické centrá zdravotných poisťovní a pediatri vyvíjajú aplikáciu, ktorá by mala v rozhodovaní pomôcť.

https://pediatridetom.sk/kedy-vyhladat-lekara

Poplatky nie sú jediná zmena

Minister Palkovič sa s lekármi dohodol, že časť detských pohotovostí sa zruší a ordinačné hodiny sa skrátia o dve hodiny. Nebudú teda otvorené do 22-hodiny, ale len do 20-tej.

Niektoré ambulancie detskej pohotovosti sa presunú bližšie k nemocniciam, nakoľko je potrebné zvýšiť dostupnosť laboratórnych vyšetrení pre ambulancie. Na takejto pohotovosti by malo pracovať minimálne pätnásť lekárov.

Pediatrické ambulancie by mali fungovať päť dní v týždni, vždy po sedem hodín denne.

Zvyšovaniu úhrad tiež nie je koniec

„Zvýšili sme platbu o 35 percent na jeden pevný bod,“ uviedol Palkovič, pričom rezort chce s poisťovňami hovoriť aj o zvýšeniu paušálnych úhrad za poskytovanie zdravotníckej starostlivosti na pohotovostiach. Rezort však uvažuje o podpore nových ambulancii, ale aj o posilnení kompetencií administratívy, či zdravotníckeho personálu. Rezort pripravil súbor opatrení, ktoré najskôr prejednajú s premiérom a cez štandardné legislatívne konanie ich po schválení vládou dostane parlament.

Minister zdravotníctva Palkovič NEKONÁ v zásadnych oblastiach
Minister Palkovič nie je iba ministrom úradníckej vlády alebo vlády odborníkov, pretože na ministerstvo zdravotníctva prišiel ako štátny tajomník a nominant Eduarda Hegera ešte v marci 2023 po tom, ako z pozície ministra zdravotníctva odišiel... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

V celom chýba dôležitý prvok

„Je pozitívne, že minister Palkovič konečne pochopil, tak ako za HLAS už vyše mesiac osobne apelujem, že tento spor sa netýka iba ambulantných a nemocničných lekárov, ale práve vo veľkej miere zástupcov samospráv, pretože akákoľvek zmena vo vzťahu fungovania pohotovostí sa musí konštruktívne, korektne, ale najmä ľudsky vysvetľovať občanom a to tými autoritami, ktorí riadenia a zastrešujú život ľudí v danom mieste - teda aj primátormi, županmi, či starostami," upozorňuje Zuzana Dolinková, odborníčka na zdravotníctvo v strane Hlas-SD.

Zdroj: reprofoto YouTube | Námestovo

Nebude ich málo

Štát plánuje podľa denníka Pravda zrušiť 21 detských pohotovostí. Týka sa to týchto lokalít: Bánovce nad Bebravou, Malacky, Moldava nad Bodvou, Púchov, Revúca, Zlaté Moravce, Galanta, Košice – okolie, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Sabinov, Senica, Dubnica nad Váhom, Kráľovský Chlmec, Partizánske, Pezinok a Šaľa.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik