Matovičova kampaň: Ako sto kíl vaty
04 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Čas do volieb sa kráti a dôkazom toho je aj stupňovanie sa volebnej kampane. Igor Matovič má z ostatných volieb skúsenosť, že veľké gestá na voliča fungujú, zvlášť, keď sú použité v správnom čase. Podarí sa hnutiu OĽaNO niečo podobné aj v týchto voľbách? Politológ Radoslav Štefančík má názor aj na to, ako ovplyvní Jurinovej krídlo kampaň hnutia.

Štefančík si myslí, že zatiaľ Matovič neponúkol žiaden obsah, len „samú vatu“, ide len na efekt, hoci vylúčiť niečo, ako bola Počiatkova vila z Cannes tesne pred minulými voľbami sa vylúčiť nedá. Problémom pre OĽaNO nebude možno Matovičom fingovaný rozkol v hnutí, ale fakt, že ako koalícia nedosiahnu potrebný počet hlasov a do parlamentu sa vôbec nedostanú. Jurinová pritom vôbec nevyzerá ako niekto, kto by mal a mohol viesť hnutie. Ak už sa hovorí o rozkoloch okolo termínu volieb OĽaNO vôbec nie je originálne.

Politika nie je cirkus

Štefančík reaguje na to, ako sa nedávno OĽaNO aj s 500 fiatmi 500 „predviedlo“ v Bardejove.

„Nemá to obsah, je to celé urobené na efekt. Čudujem sa, že sa tomu médiá venujú. Ale to len potvrdzuje, že Igor Matovič nevie zaujať obsahom, ale iba svojimi spektakulárnymi vystúpeniami. Mohol by konečne pochopiť, že politika nie je cirkus, hoci on má stále dojem, že je najlepší šašo v slovenskej politike. Vskutku nepodarený spôsob, ako osloviť voličov. Len treba dúfať, že nákup týchto starších áut má strana riadne zaúčtované na svojom transparentnom účte," konštatuje Štefančík.

VEĽKÝ CIRKUS V BARDEJOVE: Igorov psík Charlie si už FIATEČKU vybral! (VIDEO)
Hnutie OĽANO a priatelia vstupuje do predvolebnej kampane s fiatečkami, ktoré sú podľa jeho predsedu Igora Matoviča symbolom boja proti mafii. V Bardejove v sobotu predstavili formu kampane, ktorá spočíva v hľadaní bojovníkov proti mafii a zvýšení... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebuje zaujať

„Zlatým klincom“ parlamentných volieb spred troch rokov bola domnelá Počiatkova vila, ktorej plot v Cannes Matovič ostentatívne označil informáciou, že ide o majetok SR. Fiatky však neupozorňujú na nič konkrétne.

„Videom z Francúzska upozornil na problém, fiatkami na žiadny problém neukazuje. Upriamuje pozornosť len na seba a na svoje predvolebné nezmysly, akým je volebná korupcia,"  hovorí Štefančík na margo Matovičových predvolebných aktivít.

Facebook / Igor Matovič; Anna Záborská; Veronika Remišová / Pixabay | Spolu budú potrebovať desať percent. Nepochová ich to?

Členov nepotrebuje 

OĽaNO prekvapilo správou, že do volieb povedie hnutie žilinská županka Erika Jurinová, ktorá ak dostane viac preferenčných hlasov, bude zároveň zvolená za predsedníčku hnutia. O akomsi názorovom rozkole hovorí aj fakt, že ďalší zo zakladateľov OĽaNO Jozef Viskupič tiež nesúhlasí s tým, akým štýlom Matovič vedie hnutie.

Podľa Štefančíka môže byť problémom kvórum na vstup do parlamentu pre koalície, ktorú Matovič vytvoril s Remišovej stranou Za ľudí a Záborskej Kresťanskou Úniou. Ako koalícia totiž potrebujú sedem percent, čo vôbec nemusia dosiahnuť.

"Ak hovoríme o fiasku menej ako sedem percent, je reálne. Ale nebude to kvôli nejakému rozkolu vo vnútri OĽaNO. Títo dvaja, podobne ako ďalších cca 50 členov tejto strany, sú len štatisti, ktorí sú tam len pre literu zákona. Keby Igor Matovič mohol, bol by v strane úplne sám,"  hodnootí Štefančík.

Bola do toho dotlačená?

Štefančík nevylučuje ani myšlienku, že nápad postaviť proti sebe ako protikandidátku Jurinovú, bol Matovičov ťah. On je totiž majster v manipulácii.

„Volič, ktorý sa chce zbaviť Matoviča, bude voliť inú stranu. Keď ho ale Igor Matovič presvedčí, že ak vyhrá Erika Jurinová v počte preferenčných hlasov a tak sa zbaví Matoviča, môže úplne zmätený hodiť hlas práve pre OĽaNO. Hoci nepodporí Matoviča, bude hlasovať za OĽaNO a o to Matovičovi ide. A Jurinová nebude mať nikdy viac preferenčných hlasov,“  vysvetľuje Štefančík s tým, že Jurinová o to ani nejako nejaví záujem. Navyše nemá ani dosah na financie, ktorými disponuje Matovič ako predseda. Touto nečestnou hrou Jurinovú uráža a podľa Štefančíka je čudné, že mu to toleruje.

Sulík ide robiť čistky v SaS-ke? Prekáža mu Galko a jeho krídlo
Sulík síce sľuboval, že nebude robiť čistky, no po necelých dvoch týždňoch sa situácia zmenila. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič

OĽaNO nie je prvé

Líder SaS Richard Sulík si dal na mimoriadnom sneme pol roka pred voľbami potvrdiť funkciu predsedu strany. Následne však asi 120 členov SaS spísalo výzvu na odchod všetkých členov Republikovej rady, keďže rada bude rozhodovať napríklad aj o podobe volebnej kandidátky.

Medzi signatármi tejto výzvy boli aj súčasní poslanci Jana Kiššová, Ľubomír Galko, Natália Blahová či Jozef Rajtár, ktorí Sulíka za mimoriadny kongres kritizovali. Keďže na kongrese ich hlasy neobstáli, ohlásili vznik platformy Demokratické jadro SaS. Kongres nepovažujú za legitímny, pretože Sulíkovo funkčné obdobie bolo až do roku 2020. Kritici vedenia SaS nakoniec zo strany odišli.

Ľubomír Galko. Foto: SITA/Branislav Bibel | "Vzbura v SaS" pred voľbami vyústila do odchodu Ľubomíra Galka a ďalších zo strany

Nepekný Pellegriniho ťah

Inak to spravil Peter Pellegrini, ktorý sa aj s niekoľkými „spriaznencami“ nechal vo voľbách 2020 zvoliť do parlamentu ešte pod hlavičkou Smeru, no už v júni predstavil stranu Hlas.

Ďalších desať poslancov Národnej rady (NR) SR za Smer-SD sa 17. júna 2020 pridalo k projektu Petra Pellegriniho. Sú medzi nimi dvaja podpredsedovia strany Richard Raši a Peter Žiga, členka predsedníctva Denisa Saková a tiež poslanci Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci a Ján Blcháč. Oznámili to na spoločnej tlačovej konferencii a strana Hlas bola zaregistrovaná v polovici septembra 2020.

(Aktualizované) Pellegrini predstavil osobnosti Smeru ktoré s ním odchádzajú do novej strany
Bývalý premiér Peter Pellegrini, ktorý nedávno oznámil, že po spore s Robertom Ficom odchádza zo Smeru, ukázal tím ľudí, s ktorými odchádza zo svojej materskej strany do nového subjektu. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Gabriel Matta

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik