Advokát expolicajta: Rodinkárstvo na Najvyššom súde?
28 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Obhajca za korupciu odsúdeného bývalého policajta Mariána Kučerku Martin Bezák spochybňuje predsedu senátu Najvyššieho súdu, ktorý Kučerku odsúdil. Podľa Bezáka sudca Kliment rozhodoval v tomto prípade nezákonne, keďže je v rodinnom vzťahu s prokurátorom Ondrejom Repom. Ten aj s Michalom Šúrekom mali na Kučerku vyvíjať nátlak.

Kučerkovi Najvyšší súd SR zmiernil trest za úplatkárstvo. Jeho obhajca však rozsudok považuje za nezákonný. Zmiernil mu trest, ktorý vyniesol Špecializovaný trestný súd ešte vo februári. Kučerka v snahe vyhnúť sa väzeniu v Bosne a Hercegovine požiadal o politický azyl – o spravodlivom súde hovorí ako o ilúzii. Kučerka pritom mal prijímať úplatky od svojho vtedajšieho nadriadeného Bernarda Slobodníka, s ktorým sa o ne mal deliť. Výpoveď cez telemost sa nekonala, súd zato prijal ďalšie výpovede. Kučerka obviňuje Slobodníka z klamstva, no sám niekoľkokrát zmenil výpovede.

Prijímal úplatky

Kučerka čelil obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25.000 eur od podnikateľa Norberta B. prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda S. Pomôcť mal za to Štefanovi Ž., príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kládlo za vinu, že prijal úplatok vo výške 200.000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. Časť z tejto sumy si mal ponechať.

Obhajca Martin Bezák rozsudok (nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní desať rokov a šesť mesiacov) síce rešpektuje, ale považuje ho za nezákonný. Svojmu klientovi odporučí podanie mimoriadneho opravného prostriedku. "Pokiaľ náš klient bude chcieť podať dovolanie, my ho podáme," podotkol Bezák.

Najvyšší súd zmiernil expolicajtovi M. Kučerkovi trest
Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zmiernil trest bývalému policajnému vyšetrovateľovi Mariánovi Kučerkovi. Namiesto pôvodných 11 rokov väzenia dostal za korupciu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní desať rokov a šesť mesiacov. Odvolací súd... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Pôvodný trest bol prísnejší

Elitný policajt Kučerka bol v marci minulého roku odsúdený Špecializovaným trestným súdom dosúdený na 11 rokov a tiež mu mal prepadnúť majetok. Sudca Kliment v rámci verdiktu skonštatoval, že Kučerka sa svojmu povolaniu nemohol spreneveriť viac.Súčasťou senátu, ktorý rozhodoval o Kučerkovi, boli aj  sudcovia Peter Hatala a Peter Štift.

Súd bez Kučerku

Keďže úplatný expolicajt v Bosne a Hercegovine požiadal o azyl, podľa jeho slov ako obeť politického procesu. Sarajevo ho nevydalo. Kliment a jeho senát preto o ňom rozhodoval, ako o ušlom.

„Neutekám ani sa neskrývam pred zákonným konaním. Proces na Slovensku je však len ilúziou zákonného procesu. O mojej vine je vopred rozhodnuté,“napísal na súd v takmer dvesto stranovom  odvolaní. Tvrdí v ňom, že spolupracujúci svedkovia sa mu mstia, svoju vinu odmietol a požiadal o oslobodenie.

Za čo bol vlastne odsúdený

Obžaloba mu pripisuje dva prípady.

V roku 2016 mal Kučerka obviniť Štefana Žigu, rodinného príslušníka ex ministra Petra Žigu (dnes Hlas-SD). Kučerka mal v prípade vratiek DPH od nadriadeného Bernarda slobodníka prevziať dvadsaťpäťtisícový úplatok na upratanie prípadu nitrianskeho podnikateľa Bödöra.

„Nafráti“ z firmy Jopi Trade mu v druhom prípade platili dvesto tisíc eur. Mala to byť akási poistka, že ak by ich aj polícia zadržala, tak neprebehnú domové prehliadky a oni neskončia vo väzbe. 200-tisíc si mal Kučerka rozdeliť so Slobodníkom. Pôvodne sa hovorilo o tretinovom delení, aj s Ľudovítom Makóom, no ten to popiera. Slobodník však prijatie oboch úplatkov priznal.

V ohrození môže byť aj Norbert Bödör, s kterým by sa súdny proces vo věci podplácania mal začať už zhruba o mesiac.

Bosna a Hercegovina nevydá expolicajta Mariána Kučerku na Slovensko
Bosna a Hercegovina nevydá obžalovaného expolicajta Mariána Kučerku na Slovensko. Rozhodli o tom tamojšie orgány s odôvodnením, že na vydanie neboli naplnené všetky zákonné predpoklady. TASR to potvrdili z tlačového oddelenia Ministerstva... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Čo by malo nasledovať

Po vynesení rozsudku súd na Kučerku zrejme vydá zatykač a Bosnu a Hercegovinu požiada o jeho vydanie. Ak by sa tak stalo, Kučerku vezmú do väzenia. To je zákonný postup, no či ho súd zvolí, podľa prokurátora špeciálnej prokuratúry Daniela Mikuláša, nevedno.

Telemost neprebehol

Kučerka chcel vypovedať cez telemost, čomu súd nevyhovel, ale doplnil dokazovanie o jeho staršie výpovede, ktoré sa na pojednávaní čítali. Podľa výpovede z júna 2021, keď žiadal o prepustenie z väzby si uvedomil, že zlyhal, no pod vplyvom Slobodníka, ako bývalého nadriadeného, sa stal súčasťou systému.

„Kučerka v tejto výpovedi priznal, že s odstupom času je „zdesený“ z toho, kto všetko v tom systéme fungoval a koľkých prípadov sa týkal,“pripomína Denník N.

Slobodník zavádza a klame

Pred vyšetrovateľom sa so Slobodníkom konfrontoval pred vyšetrovateľom v auguste 2021. Vtedy o Slobodníkovi vypovedal, že za svoje konanie sa snaží preniesť zodpovednosť na iných. Podľa vtedajšej Kučerkovej výpovede Slobodník za krytie podozrivých vzal na úplatkoch viac, ako pol milióna eur.

„Takýmto spôsobom ubližuje mne aj mojim blízkym,“povedal vtedy Kučerka s tým, že opísal, ako sa podľa neho stali skutky, z ktorých bol obvinený.

Policajní prezidenti v Budapešti rokovali o bezpečnostných témach
Policajní prezidenti zo Slovenska, Chorvátska, Slovinska a Rumunska prijali pozvanie hlavného veliteľa Celoštátneho hlavného veliteľstva polície Maďarska do Budapešti. Na stretnutí rokovali o aktuálnych bezpečnostných témach a zhodnotili vzájomnú... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Je Kučerka dôveryhodný?

V Kučerkových prípadoch prišlo niekoľko zvratov. Najskôr obvinenia voči Repovi a Šúrekovi vzal späť a ospravedlnil sa im. Priznal aj to, že peniaze od Slobodníka dostal, no nevedel, za čo. Neskôr sa vrátil k tomu, že je nevinný a priznal sa vraj v stave zmätenej mysle. Spravil tak po tom, čo jeho advokáti kontaktovali prokurátora, u ktorého sa informovali o dohode o vine a treste. Na to je však aj potrebné priznanie viny. Keď sa však dozvedel, že prokurátor dohodu uzavrie s tým, že si odpyká šesťročný trest, stratil záujem. Podľa Bezáka bol Kučerka ochotný priznať sa k skutku, ktorý nespáchal v prípade, že súd mu uloží podmienečný trest.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik