Úradníkom sa nevyplatil aktivizmus. Fico si ich dal na politický obed (GALÉRIA)
03 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Slovenský Watergate. Tak nazval Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) informácie, ktoré vytiahol na svetlo sveta  Robert Fico. Podľa jeho obvinenia sa skupina štátnych úradníkov a zástupcov mimovládok v NATO a EÚ usilovali o koordinovanú diskrimináciu opozície a žiadali zásah voči nej.

Ako problém sa tu dá vnímať politický aktivizmus. A ten má ošetrený ako Zákon o štátnej službe, tak aj Etický kódex štátneho úradníka. Mnohí z účastníkov by testom politickej neutrality neprešli. Ak sa teda aktivista oblečie do politického trička, služobne najstaršieho politika Fica tým rozhodne nezaskočí.

Manipuluje Fico?

Delegácia pozostávala prevažne z úradníkov a MVOčkárov, ktorí riešia problematiku hybridných hrozieb, z čoho obvinili aj slovenské opozičné strany. V apríli odcestovali do Bruselu na niekoľko stretnutí.

Denník Postoj však konštatuje, že ak je faktom to, čo zverejnil Smer, tak členovia skupiny boli kritickí aj voči Matovičovi, Remišovej, či Hegerovi. V poriadku to však rozhodne nebolo.

Taraba: Najväčší bojovník proti hoaxom Naď KLAME až sa práši (VIDEO)
Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) tvrdí, že nie je nič krajšie, ako keď bojovníci proti dezinformáciám musia priznať, že sú hoaxeri. Urobil tak podľa neho exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) po spoločnej tlačovej besede Smeru a SNS. SNS a Smer na... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Aktivisti v štátnych službách

To, čo zverejnil Smer hovorí o nie veľmi žiadúcom trende v štátnej správe. V ostatnom čase sú čoraz silnejšie hlasy rôznych ľudí, pri ktorých podľa ich prejavu neviete, či sú štátni zamestnanci, alebo aktivisti, nehovoriac o rôznych samozvaných analytikoch.

Čo hovorí zákon

Úradníkom pritom Zákon o štátnej službe predpisuje, priam prikazuje politickú neutralitu. Zákon priamo hovorí, že štátny zamestnanec má verejne vystupovať tak, aby nevzbudil pochybnosti, že zvýhodňuje nejakú politickú stranu a hnutie. Tento princíp ešte upresňuje Etický kódex štátneho úradníka. Podľa toho sa od štátnych úradníkov očakáva, „aby konali, vyjadrovali sa a rozhodovali na základe dostupných faktov a skutočností, bez ohľadu na svoje politické zmýšľanie.“

Prešli by „účastníci zájazdu“ testom politickej neutrality?

Zápisnica hovorí, že úradník z ministerstva vnútra na stretnutí presviedčal, že ak vyhrá voľby Smer či Hlas, tak Slovensko čaká odchod z NATO. Toto tvrdenie nesedí ani fakticky – ani jedna zo strán to nemajú v programe, ani to voličom nesľúbili, skôr naopak, u oboch panuje zhoda, že v týchto štruktúrach Slovensko potrebuje zotrvať.

Úradníčka zastupujúca Európsku komisiu podľa zápisu vyhlásila, že kým Matovič rozdáva 200 a 500 eurovky, boj proti hybridným hrozbám úspešný nebude. Súvislosť tu síce nie je, zato nechýba politická zaujatosť.  Iná úradníčka kritizovala v tom čase síce už len povereného/odvolaného, zato ešte premiéra, vraj si privlastňuje zásluhy na projektoch financovaných z Plánu obnovy. Otázkou skôr je, ktorý premiér v EÚ to nerobí.

Hlavným pôvodcom hybridnej hrozby sú podľa zástupkyne Úradu vlády politickí lídri. Chcela tým povedať, že štát ohrozuje aj štandardná politická agenda, ktorá síce môže byť kontroverzná, no v bežnom politickom zápase nijako nevybočujúca z nastavených hraníc?

SNS: Vysporiadať sa s mimovládkami nebude také ťažké
S mimovládnymi organizáciami financovanými zo zahraničia a s novinami ako Denník N sa podľa podpredsedníčky SNS bude Slovenská republika musieť po voľbách vysporiadať. Ako? Dagma Kramplová tvrdí, že veľmi jedoducho. Kramplová po tlačovej besede... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Premotivovanosť sa nevyplatila

Vysokí štátni úradníci pochopiteľne môžu byť z konania politikov frustrovaní. Ak však vstúpia do politického boja z pozície aktivistu môže sa stať, že protivník si ich (samozrejme politicky) vychutná na utorkový obed.

Facebook / Smer SSD
Facebook / Smer SSD
Facebook / Smer SSD
Facebook / Smer SSD
Facebook / Smer SSD
Facebook / Smer SSD

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik