Navrátilci do NR SR: Práca minimálna, asistentov ale potrebujú
03 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Od predčasných volieb nás delia takmer štyri mesiace a do parlamentu sa vrátili tí, ktorí pôsobili na ministerských postoch. Títo ľudia však tiež majú nárok na poslaneckých asistentov. A tých teda zamestnávajú niektorí aj troch – zo zákona na to majú nárok.

Siedmi z ôsmich navrátilcov do parlamentných lavíc si platia asistentov. Niektorí hneď troch, iní sú štedrí voči jednému a niektorí si ponechali asistentov predošlých poslancov. Politológ si myslí, že asistenti by nemali byť len „na parádu“. Ktoré strany informovali o svojich nominantoch a ich asistentoch? Na tieto platy pritom ide riadny kus koláča zo štátneho rozpočtu, preto je len logické, že to občana zaujíma. Má asistent okrem slušného platu aj nejaké benefity a čo sa od neho očakáva?

Ako je to s tým nárokom

Nárok na troch poslaneckých asistentov má každý poslanec zo zákona. Odmenu asistentom určuje on sám, celková suma však nesmie prekročiť 3 521 eur za mesiac, čo znamená, že ak chce, môže túto sumu vyplácať jednému človeku.

V polovici mája sa do parlamentu z ministerských postov vrátilo osem poslancov. Z nich siedmi si najali 11 asistentov. Tí budú pomáhať s prípravou zákonov, mediálnymi výstupmi, alebo zabezpečia fungovanie kancelárie. Plat asistentom „cinkne“ na účte aj napriek tomu, že do volieb parlamentu zostávajú len dve riadne schôdze a parlamentné prázdniny. Poslaneckí asistenti tak môžu nerušene pracovať na volebnej kampani svojich šéfov.

Hlas ľudu: Vážení spoluobčania! Spoločnými silami Fica porazíme
Stojím tu pred vami ako kôpka nešťastia. Sami vidíte. A nie je to len “vďaka“ habitu, ktorý mám na sebe. Keď som sa takto uvidela v zrkadle, skoro som sa rozplakala. Ale nemohla som, neznášam rozmazané oči. Teraz sa cítim ako cisár, ktorého... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Mária Škultétyová

Ako by mal „vyzerať“?

Politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave má jasnú predstavu o poslaneckých asistentoch a podmienkach, ktoré by mali spĺňať.

„Mohol by byť výrazne inteligentnejší ako jeho poslanec. Aby mu vedel dobre poradiť, kedy je potrebné niečo urobiť a kedy je lepšie zaliezť do rohu a šúchať nohami. Určite by mal byť flexibilný, ovládať cudzie jazyky, mať politologické alebo právnické vzdelanie,”popisuje expert svoju predstavu o človeku vykonávajúcom túto prácu.

Eduard Heger, foto: TASR

Bude kortešačka za štátne?

Eduard Heger pri svojej práci v parlamente bude využívať plný počet oprávnených asistentov. Ivan Ľuba síce za svoju prácu asistenta dostane len symbolické euro, ale podľa dostupných informácií pôsobí ako politický poradca v politickej marketingovej agentúre Restartup, ktorú vedie prezidentkin poradca Novota. Ďalším asistentom je Matúš Mandrák – hovorca strany Demokrati a Tomáš Hajdušek, ktorý pôsobil v strane Spolu.

Taraba: Najväčší bojovník proti hoaxom Naď KLAME až sa práši (VIDEO)
Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) tvrdí, že nie je nič krajšie, ako keď bojovníci proti dezinformáciám musia priznať, že sú hoaxeri. Urobil tak podľa neho exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) po spoločnej tlačovej besede Smeru a SNS. SNS a Smer na... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Eka Balašková

A čo ďalší parlamentní navrátilci?

Demokrat Jaroslav Naď si podľa denníka Pravda za asistentku ponechal hovorkyňu rezortu Martinu Kovaľ Kakaščíkovú. Novou posilou Andreja Stančíka je Katarína Šimnová, o ktorej pracovných skúsenostiach však stranícky tlačový odbor neinformoval bližšie. Obe dámy v letnom období zarobia každý cez 17,5 tisíca eur.

Na plate pre asistentov nešetrí ani bývalý minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý ako asistentku zamestnáva bývalú pracovníčku ministerstva financií Veroniku Gmiterko, ktorá bola aj riaditeľkou kancelárie Eduarda Hegera. Odchod z ministerstva rozhodne ľutovať nemusí – Mikulec jej bude platiť plnú sumu, ktorú má na tento účel zákonom „vyárendovanú“.

„Nevidíme dôvod na zverejňovanie informácií o súkromných aktivitách asistentky pána Mikulca. Mzda asistenta je vecou dohody medzi poslancom a asistentom, pričom nemôže prekročiť zákonom stanovený limit,” uviedlo hnutie vo svojom stanovisku k tomu, ako sa Gmiterko dostala k pozícii a k jej platovým podmienkam.

Odborníkom na analýzy strategických dát je Krajniakov (Sme rodina) aktuálny asistent Juraj Kamenský, ktorý mu už na ministerstve práce robil poradcu. Ako asistent dostáva tiež najvyššiu možnú odmenu.

Kto je tá výnimka?

Výnimkou, ktorá pravdepodobne nepotrebuje asistenta je „Demokrat“ Ján Budaj. Či to tak plánuje nechať až do volieb Budaj neuviedol.

Osvedčené sily

„Pani Havlíková najprv pracovala ako asistentka bývalého poslanca Jozefa Hlinku a pani Konušová ako asistentka bývalej poslankyne Evy Hudecovej. Keďže sa na týchto pozíciách osvedčili, a ako poslanci, tak aj samotné hnutie bolo s ich prácou spokojné, pán poslanec Holý sa rozhodol s nimi nadviazať spoluprácu,”uviedlo hnutie Sme rodina na otázky smerujúce na asistentov Štefana Holého.

Štefan Holý Zdroj: SITA/Jana Birošová

Tajnostkári zo Za ľudí

Do parlamentu sa vrátila aj bývalá podpredsedníčka vlády a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Tej bude za 1 500 eur mesačne asistovať fotograf Radoslav Hajnoš a Vanda Tuchyňová, ktorú si Remišová ponechala po Miriam Šutekovej, ktorá v NR SR uvoľnila miesto Remišovej. Strana však nekomunikovala požiadavky na asistentov.

Počítajme teda spolu

Štátny rozpočet pritom ročne na asistentov poslanca ráta so sumou takmer štyridsaťtisíc. U jedného poslanca táto suma počas štvorročného mandátu prevyšuje stopäťdesiattisíc eur. Mesačne sa na platy asistentov poslancov daňoví poplatníci skladajú  sumou okolo pol milióna, ročne je to takmer šesť miliónov eur a za celé volebné obdobie suma činí (pre bežného človeka) závratných dvadsaťštyri miliónov eur, čo už je suma na ktorú sa občan rozhodne má právo pýtať.

shutterstock.com | Ilustračná foto

Asistent poslanca ako živnostník popri vysokej odmene má štátom hradené náhrady za služobné cesty v zahraničí a benefitom sa môže nazvať aj fakt, že majú stále čerstvé kuloárne informácie z najvyššej domácej politiky.

Alojz Baránik: Ačohentizmus v praxi
Popri päťtisícovom poslaneckom plate má každý zástupca ľudu v parlamente nárok na preplatenie kancelárie a na asistentov viac, ako tri tisícky eur. S touto možnosťou poslanci disponujú rôzne. Alojz Baránik (SaS) zamestnáva tri asistentky. Na tom... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Čo od nich očakáva zákon

Požiadavky na asistentov poslancov zákon nemá vysoké. Bezúhonnosť, či úplné stredoškolské vzdelanie by mali byť samozrejmosťou. Nesmú mať pri nástupe do funkcie asistenta nikoho z príbuzných na poslaneckom poste a ich agenda by si nemala vyžadovať odborné znalosti.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve