Analytik: KOČNER JE GAUNER, ALE NIE HLUPÁK! Rozsudok ma vôbec neprekvapil
20 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

V piatok padol dlhoočakávaný verdikt súdu! Žiaľ, kauza, ktorá niekoľko rokov traumatizovala spoločnosť, sa ešte neskončila. Určite nie pre rodičov zavraždených novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pred senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa postavili dvaja hlavní podozriví. Ale iba jeden z nich bol uznaný vinným. Aj to nie právoplatne.

Súd rozhodol

Podnikateľa Mariana Kočnera oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zsuzsovú senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal za vinnú, dostala súhrnný 25-ročný trest väzenia. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

"Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian Kočner," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dvoch k jednému.

Naivná verejnosť

K verdiktu súdu sa vyjadril vo svojom statuse na sociálnej sieti i historik a politický analytik Eduard Chmelár. "Je fascinujúce sledovať, ako si časť verejnosti predstavuje spravodlivosť: že ukáže prstom na človeka, ktorý je podľa jej subjektívneho názoru vinník a ktorý musí byť odsúdený podľa jej predstáv. Ak sa tak nestane, potom štát, v ktorom mali orgány činné v trestnom konaní doteraz vraj "rozviazané ruky", sa v momente šmahom ruky zmení na "mafiánsky"," krúti hlavou Chmelár.

Rodiny zavraždených po vynesení rozsudku: FUJ NÁŠMU SÚDNICTVU!
Rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nerozumejú verdiktu súdu v prípade ich vraždy. Súdnu sieň opustili ešte počas vyhlasovania rozsudku, ktorým Špecializovaný trestný súd (ŠTS) spod obžaloby oslobodil... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Rozsudok ma vôbec neprekvapil

"Oslobodzujúci rozsudok nad Mariánom Kočnerom vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ma vôbec neprekvapil. Kočner je gauner, ale nie hlupák. Iba hlupák by dal zavraždiť človeka v prípade, keď vie, že by bol okamžite hlavným podozrivým," prízvukuje politológ.

"A ja si od začiatku myslím, že ak si položíme klasickú otázku rímskeho práva "Cui bono?" - v čí prospech bol tento zločin - tak rozhodne nie v prospech obžalovaného Kočnera. V tom, že Alena Zsuzsová bola odsúdená a Marián Kočner nie, nevidím nijaký rozpor. Môže to totiž s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať, že Zsuzsová skutočného objednávateľa vraždy stále kryje, takže verejnosť by malo pohoršiť skôr to, že vyšetrovatelia (vrátane tých našich slávnych "investigatívnych" novinárov) nešli po tejto stope a od začiatku pracovali iba s verziou, že za všetkým je Kočner," upozorňuje.

Eduard Chmelár , Facebook E. Ch. | Eduard Chmelár

PS je "traumatizované", Jaro Naď "ľudsky zarazený" a Zuzana Čaputová "cíti sklamanie"

Marián Kočner sa podľa Chmelára z väzenia už do konca života nedostane, má toho za ušami viac než dosť, ale v spravodlivom systéme musí byť aj on odsúdený iba za to, čo naozaj spáchal.

"Emócie rodičov sú pochopiteľné, emócie novinárov, ktorí by mali informovať verejnosť s chladnou hlavou, už menej. Od začiatku prípadu mám svoje jasné podozrenie, kam vedú skutočné nitky tohto strašného prípadu. Bez dôkazov ich nevyslovím. Ale dnešný verdikt by mal byť mementom, aby sme si uvedomili, že spravodlivosti sa ujde zadosťučinenie vtedy, keď vypátrame a usvedčíme skutočného vinníka, keď odhalíme naozajstné motívy tohto zločinu, nie keď davová psychóza ukáže vopred prstom na obetného baránka iba preto, aby si niekto mohol pripísať body v predvolebnej kampani alebo iba preto, lebo Progresívne Slovensko je "traumatizované", Jaro Naď "ľudsky zarazený" a Zuzana Čaputová "cíti sklamanie"," uzavrel Chmelár.

ZMÄTENÉ SÚDY? Čaputová je sklamaná a prekvapená
Prezidentka SR Zuzana Čaputová je z rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sklamaná a prekvapená. Rozhodnutie však podľa nej treba rešpektovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti. Na rozsudok v kauze vraždy novinára Kuciaka... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik