Lekári v ambulanciách stále pýtajú nové poplatky. Mnohí penzisti ich nemajú z čoho platiť
22 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Poplatky u lekára mnohých seniorov nútia odkladať ich návštevu. Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) hovorí, že seniorovi s priemerným dôchodkom ostáva na výdavky spojené so zdravím 20 eur mesačne. Lekári argumentujú, že hoci boli platby od zdravotných poisťovní navýšené, nie sú dostatočné.

Predseda Jednoty dôchodcov upozorňuje, že ideálne by bolo seniorov od týchto poplatkov oslobodiť. Priznávajú ich aj samotní lekári a tí vedia, čo by bolo potrebné urobiť. Ministerstvo zdravotníctva sa však zákon meniť nechystá. Ambulancie by mali dostať podporu aj z plánu obnovy, no výzvy ich akosi obchádzajú. Pritom aj ich likvidujú vysoké cien energii.

Zaplatíte lekára a „hotovo“

„Ak tento človek zaplatí lekárovi desať alebo 20 eur tak proste neostáva mu nielen že na lieky, ale neostáva mu ani na stravu,“vysvetľuje Michal Kotian, predseda JDS na Slovensku. Lekárom síce v marci poisťovne navýšili platby, no od 1. apríla niektoré polikliniky, či ambulancie podľa lekárky Daniely Kňaze Doležalovej začali vyberať rôzne poplatky.

NAŠTVANÁ ZUZANA DOLINKOVÁ VYZÝVA ZUZANU ČAPUTOVÚ
"OKAMŽITE zverejnite plán B!!!" Vyzýva na sociálnej sieti Zuzana Dolinková (Hlas - SD). "Vážená pani prezidentka, je najvyšší čas, aby ste obratom vymenovali úradnícku vládu, ktorej jedinou úlohou bude doslova ratovať Plán obnovy, aby Slovensko... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

S oslobodením od poplatkov by nemal byť problém, ale...

Podľa dôchodcov, oni by mali byť od poplatkov oslobodení. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) s tým problém nemá, no takýto krok sa dá urobiť, až keď bude v poplatkoch poriadok.

„Vyberajú sa bez akejkoľvek regulácie. Štát nemá odvahu povedať, že potrebujeme viaczdrojové financovanie, ktoré bude zahŕňať aj spoluúčasť pacienta. V momente keď si toto priznáme, tak otvoríme možnosti na to, aby sme definovali zraniteľné skupiny, ktoré budú od poplatkov oslobodené,“ozrejmila Jaroslava Orosová prezidentka ZAP. Ministerstvo zdravotníctva podľa štátneho tajomníka Michala Palkoviča momentálne o zmene zákona však neuvažuje.

„Pre ambulantný sektor je 20-percentný nárast síce pomocou, ale stále nie dostatočným riešením v prostredí, keď je notoricky známy rast nákladov na energie a ostatné komodity a tiež mzdové nároky sestier a ostatných zdravotníckych povolaní, ktoré chcú mať plat porovnateľný s platom zamestnancov v nemocniciach,“uviedla Asociácia súkromných lekárov.

Reprofoto z YouTube | Michal Kotian, predseda Jednoty dôchodcov Slovenska

Nulová pomoc

"Prvá výzva z roku 2022 vôbec nezasiahla spektrum poskytovateľov v ambulantnej sfére. Druhá výzva na rok 2023 poskytla veľkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ako sú laboratória a zobrazovacie vyšetrovacie metódy, pomoc v hodnote 150 eur pri zvýšení preddavkov na 10.000 eur, takže aj túto pomoc považujem za nulovú," skonštatovala ASL. Dodala, že navýšenie cien energií rieši prostredníctvom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

HLAS - SD VYZÝVA EDUARDA HEGERA!
Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby splnil svoj sľub ambulantným lekárom a dofinancoval im zvýšené náklady za energie. Zástupcovia ambulancií považujú pomoc za nevyhnutnú. Podpredsedníčka strany Zuzana... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Likvidujú ich energie

„Touto kompenzačnou schémou pomoci prepadli takmer všetky ambulancie. Myslím, že okolo štyroch až piatich percent ambulancií dokáže čerpať nejaké náklady alebo náhrady za zvýšené energie,“ uviedla podpredsedníčka Hlasu-SD, odborníčka na zdravotníctvo, Zuzana Dolinková.

Podpredsedníčka strany HLAS - SD Zuzana Dolinková/TASR | Zuzana Dolinková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik