Agresivita voči utečencom v Česku stúpa
28 | 03 | 2023 I Ivan Mihale

Uplynulý víkend na východnom predmestí Plzne začalo horieť zaparkované strieborné auto. Neznámy podpaľač mu polial zadné koleso pod viečkom nádrže horľavinou a škrtol. Polícia pracuje s verziou, že mohlo ísť o pomstu Ukrajincom. Problém je v tom, že počet takýchto prípadov v Čechách dramaticky rastie.

Automobil mal totiž ukrajinskú značku a patril starším manželom, ktorí do Čiech utiekli pred vojnou. Ďalšiu noc horelo v Plzni na Slovanoch znova. Tentokrát v plameňoch skončili ďalšie dve autá s ukrajinskou poznávacou značkou. Kriminalisti sú presvedčení, že ide o rovnakého páchateľa.

Nenávisť k Ukrajincom rastie

V spoločnosti rastie nenávisť k Ukrajincom a Plzeň je prvým mestom, kde sú problémy v spolužití s ​​Ukrajincami viditeľné. „Až doteraz sme si nemysleli, že by sme mali v Českej republike nejakých nepriateľov,“ krúti hlavou majiteľ jedného z áut. Polícia je presvedčená, že všetky autá zapálil rovnaký páchateľ. „Vykonanie skutkov je rovnaké. Vždy zapaľuje pri zadnom kolese,“ hovorí zdroj blízky vyšetrovaniu.

Zrušená párty

Je hodina po požiari ďalších dvoch automobilov v Plzni a pred tanečným klubom pri vlakovej stanici to vyzerá skôr ako v Kyjeve. Na ulici sa pohybujú desiatky ľudí. Všetci hovoria po ukrajinsky. Na chodníku huláka tridsať mladých Ukrajincov. Ďalší prichádzajú, túrujú automobily, kričia a v "šmyku" odchádzajú.

„To je tu každú noc, keď je diskotéka. Bijú sa, kričia, rozbíjajú veci na ulici,“ hovoria zamestnanci čerpacej stanice, ktorá stojí priamo oproti klubu Polo pri vlakovej stanici. K miestu, kde sa stretávajú mladí utečenci, práve prichádza čierne BMW s ukrajinskou značkou a za ním polícia. Z motora, ktorý má najazdené snáď dvadsaťkrát okolo sveta, sa ozývajú strašné rany. Nasleduje pokuta za dopravný priestupok a fúkanie. Z Ukrajincov pred klubom pije každý. „Vodku?“ponúka ochotne jeden z nich.Fľašu má schovanú za plastovým kontajnerom v taške, rovnako ako ďalší návštevníci klubu.

Sú divokí ale nekradnú

Napriek tomu spolumajiteľ klubu Štefan Marek hovorí, že s Ukrajincami vo svojom podniku problém nemá. „Tí, čo k nám chodia, sa hocikedy správajú kultivovanejšie ako česká klientela. Je to mýtus, že Ukrajinci sú horší hostia. Vnútri sa naopak zásadne nebijú, maximálne vonku. Samozrejme pijú viac, sú odolnejší a v horšom stave, možno aj divokejší, ale na rozdiel od Čechov by napríklad nič neukradli. K nám chodia majetnejší Ukrajinci zo strednej a vyššej triedy,“ hovorí Štěpán Marek.

Plzenčania sa sťažujú

Ľudia v Plzni už ale otvorene priznávajú, že solidarita s Ukrajincami utekajúcimi pred vojnou ich dávno opustila. Miesto toho prichádza sklamanie. Do Plzeňského kraja prišlo v utečeneckej vlne z Ukrajiny takmer 30-tisíc ľudí. „Je to šialené. Ja osobne som sa snažila na začiatku vojny pomôcť, ale keď vidím, ako sa tu teraz správajú títo mladí, moja ochota pomôcť je na nule,“ hovorí jedna z obyvateliek mesta.

Na druhom konci mesta sa v rovnakej chvíli mala konať diskotéka, ktorú v Plzni Ukrajinci už niekoľkokrát usporiadali takzvaná Bandera party, a to v tunajšom klube Arena. Názov odkazoval na vodcu ukrajinských nacionalistov počas 2. svetovej vojny Stepana Banderu. Diskotéku monitorovala aj polícia, tú poslednú plánovanú organizátori radšej zrušili. „Chceli predísť tomu, že do klubu prídu rozhorčení Česi, ktorí proti akcii protestovali na sociálnych sieťach,“ hovorí policajný zdroj blízky vyšetrovaniu.

Posprejované domy a vyhrážky

Útok na autá nie je v Česku ojedinelým prejavom nenávisti voči utečencom. Odporcovia utečencov sprejujú fasády budov, kde utečenci bývajú. Inokedy sa vyhrážajú ľuďom kvôli vyveseným žlto-modrým vlajkám. Jeden Čech sa dokonca vyhrážal, že zapáli telocvičňu v Čelákoviciach, kde bývali práve utečenci z Ukrajiny. Ďalší namaľoval písmeno Z – symbol ruskej agresie – na pamätník v Terezíne.

Kriminalita cudzincov rastie

Kriminalita nielen v Plzenskom kraji po covidovom útlme opäť narastá. Za posledný rok došlo v kraji k 10 207 trestným činom, čo je o štvrtinu viac ako v roku 2021. O viac ako 20 percent vzrástla celorepublikovo kriminalita cudzincov. Podľa polície však nie je možné jasne ukázať na súvislosť s príchodom utečencov. „Keďže v minulom roku kriminalita rástla všeobecne, tak nemožno hovoriť o tom, že by za nárastom boli Ukrajinci. Obvinených ich bolo 2 389, čo je menej ako napríklad občanov Slovenskej republiky,“ uviedol pre MF DNES policajný hovorca Ondřej Moravčík.

 

Polícia tiež stíha sedem ľudí po nedávnom incidente pri demonštrácii pred Národným múzeom v Prahe. Dvoch ľudí stíhajú za nevhodné prejavy pri zhromaždení. "V jednom prípade prejav sympatií k hnutiam smerujúcim k potlačovaniu práv a slobôd človeka, v druhom prípade pre trestný čin podnecovanie k trestnému činu," uviedol v nedeľných Otázkach Václava Moravca na ČT policajný prezident Martin Vondrášek. Ďalší dvaja za útok na policajtov a zvyšných troch ľudí za útok na prechádzajúci automobil s ukrajinskou poznávacou značkou. „Polícia rieši možné poškodzovanie cudzej veci, výtržníctva a násilia proti skupine obyvateľov,“ dodal Vondrášek.

Ukrajinská populácia tvorí v Česku podľa ministra vnútra Víta Rakúšana 3,4 až 3,7 percenta obyvateľov, čo je asi 355 až 390-tisíc ľudí. Dočasnú ochranu dostalo od začiatku vojny už takmer pol milióna utečencov, ktorí tak majú prístup k vzdelaniu či na trh práce v Česku.