Prezidentka Zuzana Čaputová sa prihovorila k Maďarom!
15 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Súčasnosť ukazuje, že odkaz uhorského revolučného básnika Sándora Petőfiho a jeho spolubojovníkov, teda hodnoty slobody a demokracie, je potrebné neustále kultivovať a chrániť pred prípadným ohrozením.

Na sociálnej sieti to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti výročia revolúcie a boja za slobodu v rokoch 1848 až 1849, ktoré si na Slovensku pripomínajú maďarskí spoluobčania.

Za plnohodnotnú demokraciu museli podľa nej Maďari a Slováci vo svojej stáročiami, susedstvom i kultúrou úzko spätej histórii viackrát bojovať.

"Maďarskí a slovenskí politickí predstavitelia vychádzali v tomto dôležitom období našich spoločných dejín z odlišných pozícií. Spájala ich však túžba po naplnení základných ľudských a občianskych práv - zákaz poddanstva, sloboda tlače či rovnosť pred zákonom," poznamenala Čaputová a maďarským spoluobčanom zaželala všetko dobré.

Poukázala, že verejnosť si tento rok pripomenie 200. výročie narodenia básnika Petőfiho, ktorý mal slovenské korene.

"V jednej zo svojich najznámejších básní píše: 'Sloboda, láska! Mne tie dve sú potrebné.' Odkazuje nám tým ponad generácie symbolicky, že skutočne slobodní sa môžeme cítiť len v plnohodnotnej demokracii," dodala.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik