Minister obrany Naď tvrdí, že neformálne diskutovali, SaS zverejnila, že hlasovali o poskytnutí MiG -ov, Ukrajine
15 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

O odovzdaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine dočasne poverená vláda zatiaľ nerozhodla. V stredu o téme iba neformálne diskutovala. Po rokovaní o tom informoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Strana Sloboda a Solidarita na sociálnej sieti zverejnili, poslanci SaS na výbore hlasovali ZA poskytnutie MiG-ov, Ukrajine.

"Bod darovanie migov dnes nebol vôbec zaradený na vládu, vôbec sa o tom oficiálne nerokovalo," zdôraznil Naď. "Ešte čakáme nejaké ďalšie vstupy od zahraničných partnerov," dodal s tým, že naďalej prebiehajú medzinárodné rokovania.

Ako načrtol, kabinet oboznámil s ponukou, ktorú dostalo Slovensko a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko hovoril o technických aspektoch.

Všetci zúčastnení ministri sa podľa šéfa rezortu zhodli, akým spôsobom rozhodnúť o odovzdaní stíhačiek. "Z hľadiska právneho máme úplne jasno, ako to ideme urobiť," uviedol.

Naď tiež potvrdil, že niektoré migy budú v prípade ich poslania na Ukrajinu slúžiť vzhľadom na ich technický stav len na náhradné diely. Potvrdil aj zámer odovzdať stíhačky spoločne s Poľskom, naďalej sa o tom rokuje.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec zopakoval, že je za darovanie stíhačiek Ukrajine legitímnym spôsobom v súlade s ústavou. Upozornil, že ešte prebiehajú rokovania o celej záležitosti. Právnu analýzu, ktorá autorizuje možnosť dočasne poverenej vlády rozhodnúť o darovaní stíhačiek, ešte nemal k dispozícii.

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že poskytnúť migy za podmienok, o ktorých hovorí Naď, je pre Slovensko výhodné.

Sloboda a solidarita zverejnili, že hlasovali

Opozičná SaS podporuje poskytnutie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Skonštatoval to aj šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS). Slovensko nebude podľa neho prvou krajinou, ktorá by odovzdala stíhačky Ukrajine. Dodal, že celý proces a technická stránka je už na rozhodnutí dočasne poverenej vlády a konkrétnych krokoch rezortu obrany a ozbrojených síl. Myslí si, že v parlamente urobili už za touto témou bodku.

Témou sa zaoberal aj utorkový (14. 3.) mimoriadny brannobezpečnostný výbor. Vzal na vedomie informácie o možnosti darovania migov.

"Poslanci boli detailne oboznámení so situáciou, v akom stave sa migy nachádzajú, aký je ich technický stav, koľko máme ešte pilotov, ktorí by teoreticky mohli na nich lietať, to číslo je nízke," skonštatoval Krúpa na stredajšej tlačovej konferencii. Poslanci tiež dostali informáciu o právnom podklade, na základe ktorého chce vláda rozhodnúť.

"Boli sme informovaní o kompenzácii, ktorú SR získa," doplnil Krúpa s tým, že aj poslancom, ktorí nesúhlasia s darovaním migov, sa pozdávala navrhovaná kompenzácia. Dočasne poverený minister obrany

Jaroslav Naď na výbore potvrdil, že za poskytnutie stíhačiek máme ponuku na náhradu vo výške 900 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj najmodernejšiu vojenskú techniku zo Spojených štátov.

Stíhačky na Ukrajinu podľa Krúpu darovali pred Slovenskom už štyri krajiny. Myslí si, že predstavitelia vlády sa mohli postaviť k téme trochu citlivejšie, keďže sa stala predmetom politikárčenia.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik