Opustí Igora Matoviča aj György Gyimesi?
12 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Namiesto Aliancie, Maďarská Aliancia s Gyimesiom? Je názov článku, ktorý zverejnil maďarský portál Körkép v ktorom autor naznačuje snahu predstaviteľov Aliancie o predvolebnú spoluprácu s pravou rukou Igora Matoviča, Györgyom Gyimesim.

Čoraz častejšie sa objavujú náznaky, že Aliancia vedená Krisztiánom Forróom si začína uvedomovať, že posilnenie maďarskej národnej línie je nevyhnutné na zvýšenie šancí na vstup do parlamentu.

"Jedna zo samotných platforiem MKP čoraz viac začína presadzovať vlastnú politiku v rámci Aliancie, čo druhú platformu Most - Híd a tretiu platformu oligarchov, Spolupatričnosť, dostáva do čoraz nepríjemnejšej pozície. V skutočnosti sú posledné dve menované platformy stopármi Aliancie, ktorí okrem individuálnych ambícií vlastných členov nemajú žiadnu zmysluplnú komunitnú legitimitu a voličskú základňu," píše portál Körkép.

Prieskumy v súčasnosti merajú Aliancii menej ako 5 percent.

Rezervu môžu predstavovať tí, ktorí vo voľbách zostali doma pre problémy s dôveryhodnosťou, tí, ktorí volili slovenské strany, a tábor Györgya Gyimesiho.

Platforma MKP pod vedením Józsefa Berényiho preto hýbe každým kameňom, aby presvedčila Gyimesiho, ktorý politizuje vo farbách OĽaNO.

Berényi už v tejto súvislosti na rokovaniach národného predsedníctva urobil niekoľko rozhodných vyhlásení ako jasný odkaz „politikom“ Most-Híd a Spolupatričnosti.

Gyimesi nie je členom OĽaNO, hoci nedávno kandidoval na jeho kandidátke, keďže od vtedajšej maďarskej strany nedostal žiadnu ponuku.

Výsledok rokovaní medzi MKP a Gyimesi je nateraz hudbou budúcnosti.

Forróovci sa zatiaľ snažia vysvetľovať veci v rámci vlastnej kompetencie. Náznak toho bolo vidieť aj na sobotňajšom Dni maďarskej jednoty v Rimavskej Sobote. 

Podľa autora článku na portáli Körkép, zaujímavosťou je aj to, že tam bol aj extrémny liberálny politik platformy Most-Híd, Attila Agócs, ktorý na stretnutí nedostal žiadnu dôležitú úlohu, hoci ako v článku uviedli, na príležitosť v prvom rade.

Zaujímavosťou v prejave predsedu strany Krisztiána Forróa bolo, že viackrát vedome použil termín Maďarská Aliancia, namiesto Aliancie. Podľa portálu Körkép ide o neklamný znak toho, na čo sa platforma MKP pripravuje.

Zjazd Aliancie, zasadnutie platformy Most-Híd sa očakáva v najbližších týždňoch

Okrem iného sa bude diskutovať o volebnom programe a kandidátoch, no môže sa diskutovať aj o zmene názvu strany.

Teda od Aliancie k Maďarskej Aliancii.

Ešte predtým, niekedy okolo 25. marca bude mať platforma Most-Híd zasadnutie.

Na tejto platforme vedenej Konrádom Rigóom, ako píše Körkép zradcom národa, chcú prijať uznesenie, v ktorom hovoria, že sú proti zaradeniu Györgya Gyimesiho na volebnú listinu združenia. A ak by sa tak stalo, z Aliancie by členovia platformy Most - Híd, odišli.

Faktorom je aj peňaženka Oszkara Világiho. Világi, ale aj Szabolcs Mózes a Orosz Örs, členovia Aliancie, platformy Spolupatričnosť, sa často objavujú spolu na verejnosti.

Spolupráca Gyimesi-MKP by rýchlo ukončila parazitické kráľovstvo oligarchu Világiho.

Világimu podľa portálu Körkép veľmi vyhovuje, že v slovenskom parlamente nie je zastúpenie Maďarska na straníckej úrovni. Sám tak môže ťažiť z ekonomických, investičných a rozvojových príležitostí, čo znamená pre Világiho veľké peniaze na úkor maďarského ľudu na Slovensku.

Nikým nevolený oligarcha z Dunajskej Stredy, ktorý nemá legitimitu a hľadí len na svoju mocenskú a finančnú situáciu, sa tiež snaží spomaliť procesy v Budapešti a zavrieť príslušné dvere ohľadom Gyimesiho.

Rozhodnutie však vôbec nie je v rukách strán, ale voličov. Tí, ktorí 30. septembra prerozdávajú karty, píše v závere článku portál Körkép.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik