Viaceré obce sú na Slovensku v šoku! Šetrili, dostali pokuty!
30 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Samosprávy nie sú momentálne v dobrej kondícii. Trápia ich vysoké ceny za energie a pomoc od štátu neprichádza. Na 30. januára naplánovali protestné vypnutie verejného osvetlenia vo viacerých obciach, aby poukázali na to, ako mestám a obciam zhasína nádej. Tam, kde sa snažili šetriť, tiež nedopadli najlepšie. Spolu s preplatkami prichádzajú obciam aj niekoľkotisícové pokuty. 

Samosprávy sa snažia šetriť. Ceny energií ich doslova dostávajú na kolená. Riešenie, alebo pomoc od štátu neprichádza. Dňa 30. januára od 19:00 do 19:30 sa dokonca viaceré obce a mestá zapoja do protestnej akcie: "Mestám a obciam zhasína nádej," a vypnú verejné osvetlenie, aby poukázali na to, čo môže byť čoskoro realitou v každej obci a mesta na Slovensku. 

Vysoké ceny energií už niektoré menšie obce prinútili šetriť. Vypínajú verejné osvetlenie a šetria aj na plyne. Toto sa im ale tiež nevypláca.

"Spolu s preplatkami, dostali aj niekoľko tisícové pokuty," uvádza sa v reportáži tvnoviny.sk. 

Napríklad v obci Petrova Ves, plyn zdražel minulý rok o 700 percent. V obci sa snažili šetriť, ale s vyúčtovaním im prišla aj pokuta 4300 eur.

Bola za to, že neodobrali zazmluvnené množstvo plynu.

 „V štáte sa vyhlasuje veľké šetrenie, lebo energetická kríza, človek sa snaží byť zodpovedný a nakoniec sa to vráti v postihu za sporenie,“ okomentoval nahnevane starosta obce Štefan Beňa.

S dodávateľom sa mu napokon podarilo dohnodnúť, ale z reportáže vyplýva aj to, že nemusí ísť o pravidlo.

Starosta sa napokon s dodávateľom dohodol a pokutu platiť nebudú. „Konštruktívnou debatou sme prišli k tomu, že nám v konečnom dôsledku preplatok bol uhradený,“ povedal Beňa.

Podobne dopadla aj obec Unín. 

„Je to 10-tisíc alebo teda cez 10-tisíc eur za to, že sme "šetrili". Teraz komunikujeme s dodávateľom, či by sa dala táto pokuta nejakým spôsobom znížiť alebo úplne odpustiť,“ uviedol starosta obce Jakub Vanek.

Reakcia dodávateľa

„Nenazvala by som to pokutou za šetrenie, skôr ide o pokutu možno za neznalosť vlastných zmluvných podmienok, pretože takéto sankcie v energetike fungujú už dlhé roky,“ vysvetlila predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová.

Reakcia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS)

Podľa Michala Kaliňáka, ústredného riaditeľa kancelárie ZMOS, tento spor víťaza nemá.

„Pretože obce šetrili peniaze vďaka počasiu, predajca energie žiada, aby získali peniaze za túto energiu, ktorú pre obce zazmluvnil. Ale v tomto spore máme prehru a tou prehrou sú obecné pokladnice, ktoré to musia zaplatiť," uviedol Kaliňák.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik