Deväť úžasných tipov Marka Twaina pre šťastný a úspešný život
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Zrejme poznáte Marka Twaina a jeho populárne knihy ako Dobrodružstvá Huckleberryho Finna či Dobrodružstvá Toma Sawyera. Bol nielen spisovateľom, ale aj humoristom, satiristom a prednášateľom.

Okrem toho je Mark Twain známy aj svojimi často humornými citátmi. Tieto patria medzie jeho najepšie.

1. Schvaľujte samého seba
  • „Človek nedokáže byť v pohodlí bez vnútorného súhlasu so sebou samým.“

Ak neschvaľujete sami seba, svoje správanie a činy, potom sa zrejme budete celý deň cítiť nepohodlne. Ak však naopak budete so sebou súhlasiť, potom máte tendenciu byť viac zrelaxovaný a tiež získate viac slobody na robenie vecí, ktoré naozaj chcete.

2. Vaše limity sú len vo vašej mysli
  • „Vek je vecou mysle prevažujúcej nad hmotou. Ak na to nemyslíte, na hmote nezáleží.“

Veľké množstvo obmedzení je len vo vašej hlave. Môžete si napríklad myslieť, že budete v niečom odmietnutí, lebo ste príliš veľkí, starí či plešatí. Na týchto veciach však záleží len vtedy, ak si myslíte, že na nich záleží.

Napríklad, nie je nikdy neskoro začať robiť to, čo vás baví.

Anna Hogenová: Svet začína nesmierne hlúpnuť. Človek nemôže žiť len na základe povelov
Česká filozofka a fenomenologička Anna Hogenová veľmi presne pomenováva procesy, ktoré sa posledné roky pretavujú do politiky a spoločnosti. A aktuálne prichádza s teóriu tzv. banalizovania a krutosti dnešnej doby. Ide o spôsob zosmiešňovania a... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

3. Uvoľnite sa a doprajte si trochu zábavy
  • „Humor je najväčším požehnaním ľudstva. Nič nedokáže odolať útoku smiechu.“

Humor a smiech sú úžasné nástroje. Dokážu zmeniť každú vážnu situáciu na niečo, na čom sa dá zasmiať. Dokážu kedykoľvek pozdvihnúť náladu. Keď ste uvoľnenejší a zrelaxovaný, potom jednak ľahšie nachádzate riešenia na rôzne situácie, ako aj ľahšie ich zavádzate do praxe.

4. Nechajte odísť váš hnev
  • „Hnev je kyselina, ktorá vie narobiť oveľa viac škôd na kontajneri, v ktorom je uskladnená, ako na akejkoľvek veci, na ktorú je vystreknutá.“

Hnev je vo väčšine prípadov nezmyselný. Dokáže situácie vymknúť spod kontroly. A z čisto sebeckého hľadiska, škodí oveľa viac tomu človeku, ktorý sa hnevá, ako tomu, proti ktorému je namierený. Namiesto hnevu radšej komunikujte s druhým človekom a vyriešte váš konflikt alebo nechajte hnev odísť tak rýchlo, ako je to len možné. Ide o výborný tip, ako urobiť váš život príjemnejším.

5. Zbavte sa pocitu, že máte na niečo nárok
  • „Prestaňte si myslieť, že celý svet vám niečo dlží. Svet vám nič nedĺži. Bol tu prvý.“

Keď ste boli malí, vaša mama a otec vám zrejme dávali kopec vecí. Postupne ako rastiete, môžete nadobudnúť pocit, že na rôzne veci máte nárok. Cítite, že vaše okolie by vám malo dať to, čo chcete, že vám to dlží. Uvedomíte si, že záleží len na vás, ako si zariadite život. Že budete aktívne pracovať pre získanie toho, po čom túžite.

6. Ak ste sa vydali inou cestou, očakávajte reakcie
  • „Osoba s novou myšlienkou je podivín až dovtedy, pokiaľ tá myšlienka neuspeje.“

Ak sa začnete meniť alebo robíte niečo inak ako zvyčajne, potom ľudia môžu na to reagovať rôznymi spôsobmi.

7. Stále sa sústreďte na to, čo chcete
  • „Odvlečte vaše myšlienky preč od svojich problémov… za uši, za päty alebo akýmkoľvek iným dostupným spôsobom.“

To, ako myslíte, ovplyvňuje aj výsledok, ako sa veci vyvinú. Môžete svoje myšlienky sústrediť na svoje problémy, utápať sa v utrpení či užívať si mentalitu obete. Najlepšie je začať s budovaním zvyku učenia sa, aby ste získali stále viac a viac kontroly nad tým, čím zamestnávate svoju myseľ.

8. Nevynakladajte až príliš veľa námahy na to, aby ste sa cítili dobre
  • „Najlepším spôsobom ako obveseliť seba, je pokúsiť sa obveseliť niekoho iného.“

Tento tip je možno trošku kontraproduktívny. No pravdou je, že najlepším spôsobom, ako sa cítiť dobre je pokúsiť sa urobiť veselým niekoho iného, prípadne im nejakým spôsobom pomôcť. Ide o vynikajúci spôsob, ako vytvoriť vzrastajúcu špirálu pozitivity a výmeny hodnoty medzi ľuďmi.

9. Robte to, čo chcete robiť
  • „O 20 rokov budete viac sklamaní z vecí, ktoré ste neurobili, ako z vecí, ktoré ste urobili. Takže sa zbavte zábran. Plachtite preč z bezpečného prístavu. Chyťte ten správny vietor do plachiet. Skúmajte. Snívajte. Objavujte.“

Viac ako polovica bohatstva planéty patrí 81 miliardárom
Celkové bohatstvo 81 najbohatších ľudí planéty presahuje polovicu celkového svetového bohatstva, uvádza správa dobročinnej organizácie Oxfam. Za posledné dva roky zvýšilo 1 % najbohatších ľudí sveta svoj majetok o 26 biliónov dolárov, zatiaľ čo... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme