Eduard Chmelár: Zápas pokračuje, vy v ňom môžete mať hlavné slovo. Nenechajte si ho vziať
16 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Je čas, aby si občania vzali moc späť do vlastných rúk," myslí si politológ Eduard Chmelár. Pád Igora Matoviča prirovnáva k neslávnemu koncu cisára Nera, ktorý bol taký zbabelý, že to nedokázal ukončiť sám ani vtedy, keď počul dupot koní prétoriánov.

Politológ Eduard Chmelár že šialené správanie Igora Matoviča by už nikoho nemalo nechať na pochybách, že je to psychiatrický prípad. Názor Eduarda Chmelára zverejnený na sociálnej sieti preberáme v plnom znení.

Táto garnitúra nedokázala odísť dôstojne

Jeho šialené správanie - keď bol zaniesť demisiu do Prezidentského paláca, no v poslednej chvíli si to rozmyslel a vytrhol podpísaný dokument vedúcemu kancelárie prezidentky Slovenskej republiky Metodovi Špačkovi z rúk – by už nikoho nemalo nechať na pochybách, že je to psychiatrický prípad, a preto mi dovoľte, aby som ho ďalej nechal na hodnotenie psychoanalytikov, toto už naozaj nie je úloha pre politického analytika.

Táto garnitúra nedokázala odísť dôstojne, a preto dnešný trápny cirkus nemá v dejinách parlamentarizmu obdobu a myslím si, že si vydýchli nielen prívrženci opozície.

Napriek tomu má súčasný vývoj momentálne viac otázok ako odpovedí, a to, že kľúčovou hráčkou tejto choromyseľnej šachovej partie sa stáva Zuzana Čaputová, nie je v žiadnom prípade upokojujúca správa.

Ukrajinskí utečenci sa cítia byť v Nemecku vítaní
Väčšina z jedného milióna Ukrajincov, ktorí po ruskej invázii utiekli do Nemecka, sa tam cíti byť vítaná. Približne 37 percent z nich by sa pritom chcelo v Nemecko usadiť natrvalo alebo tam stráviť aspoň niekoľko rokov. Vyplýva to z prieskumu,... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Nezhoda na zmene ústavy, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie parlamentu

Čo však považujem v tejto chvíli za možno ešte závažnejší krok ako samotné vyslovenie nedôvery Hegerovej vlády bolo to, čo jej predchádzalo: nezhoda na zmene ústavy, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie parlamentu.

Znamená to, že referendum, ktoré sa uskutoční 21. januára, nadobúda oveľa väčší, dokonca zásadný význam pre praktickú realizáciu čl. 2 Ústavy SR, ktorý hovorí, že štátna moc pochádza od občanov.

Predstavitelia vládnej koalície, ale aj mimovládnych strán SaS a PS vás celý čas balamutili, že je to zbytočné vyhadzovanie peňazí. Nie je. Ak občania prídu masovo k volebným urnám a zaviažu parlament k zmene ústavy, bude to znamenať, že na vyhlásenie predčasných volieb bude stačiť 76 poslancov.

V súčasných legislatívnych podmienkach by to musela byť ústavná väčšina, teda 90 poslancov. A líder SaS Richard Sulík práve tak ako aj majiteľ OĽaNO Igor Matovič sa už jasne vyslovili, že predčasné voľby nepodporia. Nastáva tak patová situácia, ktorej nepomôže ani Zuzana Čaputová, ktorá bude konať celkom určite v súlade s predstavami liberálov.

Vy môžete mať hlavné slovo

Je to na vás – na nás, priatelia. 21. januára 2023 preukážte všetci občiansku zodpovednosť, aj keby vás mali do volebných miestností na rukách doniesť, a vyriešme túto trápnu a nedôstojnú situáciu. Považujem to za dôležitejšie ako samotné parlamentné voľby. Je to okamih, kedy môžeme vrátiť moc do rúk občanov a napraviť nespravodlivý a nedemokratický stav, ktorý nemá v civilizovaných krajinách obdoby. Zápas pokračuje. A vy v ňom môžete mať hlavné slovo. Nenechajte si ho vziať.

Už to fičí! Pročko z OĽaNO sa pustil do Linharta zo Sme rodina!
Poslanec hnutia Sme rodina, Patrik Linhart opustil koalíciu a hlasoval za pád vlády. Dôvod uviedol na sociálnej sieti. Okamžite sa do neho pustil Jozef Pročko, poslanec hnutia OĽaNO. Niekdajší verní členovia koalície sa stali šmahom ruky... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová